Најновије

ПУТИНОВ СТРАТЕШКИ УДАР, АМЕРИКА У ШОКУ: Русија улаже 50 милијарди долара у иранску нафтну и гасну индустрију!

Владимир Путин је потврдио план, са најмање три уговора вредна око 15 милијарди долара који су већ спремни. Русија се спрема да инвестира 50 милијарди долара у иранску нафтну и гасну индустрију, јер ове две земље настављају да теже ближим везама, баш као што САД траже начин да што је више могуће смање извоз иранске сирове нафте са тржишта.

Путин (Фото: kremlin.ru)

- Русија је спремна да инвестира 50 милијарди долара у иранске нафтне и гасне секторе - каже Али Акбар Велајати, виши саветник за међународне послове Врховног лидера Исламске Републике.

Велајати је био у посети Москви која је укључивала састанак са руским председником Владимиром Путином.

- Војна и техничка сарадња са Русијом је од великог значаја за Иран - изјавио је Велајати.

- Разговор се фокусирао на руско-иранске проблеме у сарадњи, као и на ситуацију у региону, укључујући и стратегију у Сирији. Стране су поново потврдиле своју посвећеност Заједничком свеобухватном плану акције о иранском нуклеарном споразуму (ЈЦПОА) - рекао је Кремљ у кратком саопштењу о састанку у четвртак.

Према речима иранског званичника, руска нафна компанија је потписала споразум са Ираном у вредности од 4 милијарде долара, а тај договор "ће ускоро бити имплементиран."

Руски енергетски гигатни Роснефт и Газпром су такође започели разговоре са министарством за нафту Ирана о потенцијалном потписивању уговора у вредности и до 10 милијарди долара, рекао је ирански саветник, док је званичник руске владе потврдио руске инвестиционе планове од 50 милијарди долара.

Раније ове године, локална иранска компанија "Dana Energy," у конзорцијуму на челу са руским Зарубежњефтом, потписала је споразум са Националном иранском нафтном компанијом (НИОЦ) за поновно развијање нафтних поља Абан и Западни Пајдар, са укупним капиталом процењеним на око 740 милиона долара.

Одвојено, руски министар енергетике Александар Новак је у петак изјавио да Русија проучава све правне последице за евентуални споразум са Ираном под којим би Москва пружала робу Техерану у замену за нафту. Такав договор је и даље могућ, рекао је Новак.

Аналитичари међутим процењују да је овај руски заокрет веома значајан стратешки удар на САД јер се тако отупљује оштрица америчког напада на Иран што иде у корист Русији.

Трамп ће наговарати Путина да Русија постане партнер САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Не постоји НАТО штит за нове руске "ватрене лопте"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА