Најновије

ЧУДНО ДАЧИЋЕВО ВИЂЕЊЕ: Надам се компромису са Шиптарима око Косова и Метохије

На свечаном обележавању 28 година СПС, на седници у Ваљеву, Дачић се дохватио и питања Косова и Метохије.

Дачић (фото: Јутјуб)

Србија не сме да одустане од одбране националних и државних интереса, а посебно не сме да прихвати једнострано проглашену независност Косова и Метохије, поручио је председник СПС Ивица Дачић и додао да је економски развој питање број један за будућност Србије.

Истакао је да су социјалисти увек били за пут Србије у ЕУ, али уз очување пријатељства са земљама које подржавају наше интересе, те поновио да Београд јесте за компромис у решавању питања КиМ, али не и за улитимативно прихватање једногласно проглашене независности.

Обраћајући се на свечаној седници ГО СПС у Ваљеву, поводом обележавања 28. годишњице странке, Дачић је подсетио да се ове године обележава и 200 година од рођења Карла Маркса, али и 100. годишњица од завршетка Првог светског рата и поручио да би из свих тих догадаја и годишњица требало извући поуке.

Додао је да је у Првом светском рату живот изгубила скоро трећина грађана Србије, али и да се на крају тешко може рећи да су те жртве пале за неке циљеве који су донели добро Србији и Србима, и да „није сигуран да би кренули у рат да су знали да се боре за Југославију, а не за Србију”.

„Ми смо били народ који је платио највишу цену те идеје, која је била добра, савеза балканских народа, као помоћног средства за ослобађање од Турске и Аустроугарске, али су други народи бивше Југославије ту идеју и државу злоупотребили да би српски народ остао тамо где је био на почетку Првог светског рата. То је порука за свако руководство када доноси одлуке од националног и виталног интереса”, рекао је Дачић.

Назначио је да су Срби највеће жртве геноцида и етничког чишћња и да је над Србијом почињен ратни злочин бомбардовањем, те да Србија не сме да одустане од одбране националних и државних интереса, а посебно не сме да прихвати једнострано проглашену независност КиМ.

„Могу да нас оптужују за свашта, али ми издајници никад нисмо били, нити ћемо да будемо”, рекао је Дачић и додао да су на нама примење очите методе специјалног рата, као и да треба да живимо и гледамо у будућност, али теско можемо да заборавимо шта су о нама о нама говорили.

Како је рекао, у периоду настанка СПС, распала се бивша Југославија, ратови у Хрватској, БиХ, на КиМ, санкције, бомбардовање, али су, каже, иза њих остали Дејтонски споразум и Резолуција 1244, који су „споменици политици која се водила у том периоду”.

Данас је, каже, задатак да се обезбеди будућност земље, економски развој, а да се ипак задрже основни принципи социјалне правде, нове инвестиције, радна места... „Економски развој је питање број један будућности Србије”, подвукао је Дачић.

Указао је да су социјалисти за европски пут, али да осим чланства у ЕУ, морамо да негујемо пријатељства са земљама које су нам блиске и подржавају наше инетерсе, те да је велико политичко умеће водити спољну и унутрашњу политику, а да се задржимо на „добром курсу”.

„Циљ нам је ЕУ, али ако ЕУ заиста од нас тражи да се одрекнемо државних и националних интереса… Не могу да верујем да неко мисли да ће Србија то да уради. Србија то не може да уради, јер највише на свету цени саму себе. Не идемо у ЕУ због Француске, Мађарске или неког другог, већ због интереса Србије”, рекао је Дачић.

Изразио је наду да ћемо успети да пронађемо решење за проблеме, пре свег ау вези са Ким, и поновио да јесмо за компромис, али не и ултимативно признамо независност Косова.

Додао је да данас није лако водити ни регионалну политику, када се, почев од фудбала, све на крају претвори у политику и када се, уместо да се неко радује спортским резултатима, то претвори у „Томпсона и усташке узвике”. Дачић је поручио и да „нема Србије без социјалистичке партије и идеје, јер је она саставни део генетског кода и схватања друштва српског народа, а нема ни СПС без Србије”.

Истакао је да су слобода, једнакост, солидарност основни принципи за које се СПС залазе - за државу благостања, социјалну правду, равномерне шансе, гарантовану минималну зараду, образовање за све…

Навео је и да му је један од лидера Петог октобра рекао да се они нису борили за демократију, него за власт, а да они данас готово да више не постоје, а иза њих су остале тешке последице.

Приватизаија је, каже, довела до затварања фабрика, отпуштања радника, уништења привреде и индуртсрије, а образовање и здравство све је више постајало привилегија, а не право.

„Нису успели да сачувају ни државну заједницу са Црном Гором, проглашена је независност Косова, а реакција је била као да је неко намерно хтео да буде таква… Сви проблем су остали”, рекао је лидер СПС.

„Опозиција - нити су већи Европљани нити су веће патриоте, а да будем искрен не зна се шта су. Све имају, само им фали народ”, рекао је Дачић. Он је навео и да СПС дели циљеве са СНС и председником Александром Вучићем а то су модерна, развијена, европска, демократка, патриотска, војно неутрална земље.

„Тај народни фронт је гарант успеха”, рекао је Дачић и додао да Србија мора имати модерну паритју левице, социјалне правде. Додао је да се на светском плану води велика стратешка игра и да постоји конфузија у међународним односима.

„Не зна се ко је чији пријатељ и непријатељ, Велика Британије излази из ЕУ, Трамп се састао са Кимом, Путином… свет се своди на билатералне односе великих сила и ту морамо да нађемо наше место”, рекао је Дачић. Док Србија мора да нађе своје место у свету, СПС, додао је, мора на да нађе своје место у Србији - да буде део коалиције са Вучићем и СНС, али да сачува идентитет странке. 

ОВДЕ погледајте како је Вучић продао Србе са Косова и Метохије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевић је имао јасан став по питању Косова и Метохије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА