Најновије

Позив на саборно мољење за Србију

Нема се више куд. Узимају нам земљу, део по део, узимају нам душу, смеју нам се у лице и радују се нашој несрећи. Србија је на ивици пропасти, српски народ се гаси и нестаје. Унижени смо, сатрвени, обузети безнађем. А у свима нама туга и бол због безизлаза у којем се налазимо. Мерено људским и овоземаљским мерилима, нема нам помоћи. То нам многи желе, а и ми смо се са том мишљу свикли.

Фреска из манастира Ваведење (Фото: Правда)

Пише: Svetosavlje.org

Може ли, ипак, бити другачије? Верујемо да може: ако сав бол и јад који осећамо и са којим не знамо шта бисмо, ако га преточимо у покајање и молитву ка Господу, ако од Њега заиштемо спасење – добићемо га. Јер Христос нам довикује: „Иштите и даће вам се: тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.“ И уверава нас: „Заиста вам кажем, ако се двоје од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима. Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам и Ја међу њима.“ А то је и искуство Цркве, коју нам потврђују и многи свети кроз историју. Ево речи двојице великих руских светитеља 20. века, који сведоче о снази саборне молитве. Свети Јован Кронштатски: „Црква, када се заједно моли, јесте велика сила Божја, која побеђује пукове демонске и може од Господа испросити сваки дар савршени, сваку помоћ, свако заступништво, избављење, спасење. Од наших појединачних молитава, којима се ми молимо само за себе, Господ више воли и слуша оне молитве које произносимо заједно, сви за све.“ Свети Серафим Вирицки: „Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ.“

Обратимо се зато и ми Господу с вером, надом и љубављу, у покајању, еда би се Србија и српски народ избавили од зала која нам у разним облицима кобно прете, а најкобније на Косову и Метохији. Будимо тврдо уверени да Бог хоће и може да нам помогне, али мора имати коме: морамо и ми то желети свим срцем и бити упорни и истрајни у мољењу. Ако се будемо молили тек реда ради, да „испунимо обавезу“, неће нас Господ услишити. Ако се, пак, будемо молили из дубине душе, с пуно љубави и жарком жељом, као што се моли мајка поред постеље свог на смрт болесног детета – добићемо помоћ и избављење. То је став, то је одлучност, то је жртва коју од нас очекује Господ и сви наши преци. Они свети преци који су били спремни да за своју отаџбину и свој род жртвују све, укључујући и живот. Будимо бар донекле налик њима.

Позивамо вас, драга браћо и сестре, да сваког дана, сви заједно, свако у свом дому, читамо „Молитвено правило за спас српског народа“:

https://svetosavlje.org/molitveno-pravilo-za-spas-srpskog-naroda-osobito-na-kosovu-i-metohiji/

Ово Правило ћемо читати у два термина: у 7 сати ујутру и у 21 сат увече по српском времену, а свако ће се придружити кад буде могао – или у оба термина или само у једном од њих.

Као што пише и на крају тог Правила, ко има још снаге и воље, а верујемо да ће таквих бити не мало, може да настави да се моли и на други начин, можда најлакше на бројанице: „Господе (или Пресвета Богородице), спаси српски народ и српске земље од сваког зла.“

Напомињемо да циљ овог молитвеног сабирања није да се њиме замене или искључе храмовна богослужења и молитвословља (молебани и акатисти), већ је то последица тренутне молитвене утихнулости у нашој Цркви, с једне стране, и огромне потребе да сви заједно завапимо пред Господом за наше спасење. Не сумњамо да ће свештеноначалије наше Цркве наћи прикладан богослужбено-молитвени оквир којим ће одговорити на двиг народа Божјег и повести га у духовни бој до победе над видљивим и невидљивим непријатељима.

Господе, помилуј и спаси Србију и српски народ молитвама Пресвете Богородице, светога Саве и свих светих у роду српском просијавших. Амин.

Извор: Svetosavlje.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА