Најновије

ПРЉАВА ШИПТАРСКА ИГРА: Отимају српске куће, па траже откуп

Косовски Албанци не одустају од намере да протерају преостале Србе са КиМ. Отишли су и корак даље, па се лажирањем докумената уписују у катастар као нови власници српске имовине! Али ни ту није крај - када Срби утврде да су покрадени, Албанци им за траже и по више десетина хиљада евра како би им вратили отете куће, станове и земљиште.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Иза ове прљаве игре стоји добро организована албанска криминална група, тврди професор Правног факултета Универзитета у Приштини Душко Челић и упозорава да је циљ те прљаве игре да потпуно протерају Србе са Косова и Метохије, преносе београдски медији.

- Узурпација српске имовине на Косову траје скоро две деценије. Албанци, наиме, лажирају папире - фалсификују купопродајне уговоре или наводна пуномоћја, с којима одлазе у катастар, који је под контролом власти у Приштини, и уписују се као нови власници - прича Челић и додаје да многи Срби и не знају да им је имовина отета:

- Једини начин да то провере јесте у канцеларијама катастра, у које често физички немају приступ јер су та места одавно етнички очишћена.

Тако се десило да је протерани Србин из јужне Косовске Митровице затекао Албанце у својој кући кад је отишао да обиђе очевину. Фалсификовали су купопродајни уговор, уписали се у катастар као власници и тражили 40.000 евра да је откупи. На исти начин је узрупирана имовина Српкиње која је то сазнала након што је у свом стану затекла подстанаре пошто га лажни власници Албанци издају за 150 евра.

- Сваки покушај да правним путем поврате своју имовину осуђен је на пропаст. То је један зачаран круг у ком Срби немају немају ни минималне шансе да заштите своја права јер иза отимачине стоји добро организована албанска криминална група у коју су увезани правосуђе, власт, нотари, запослени у катастру - прича Челић.

Објашњава да се узрупација српске имовине лагано легализује:

- Албанци су 2009. донели закон о својини који предвиђа да лице које је у катастру уписано као власник неке имовине, иако то није, после 10 година постаје неупитни власник. Пропис о легализацији имовине дозвољава градњу без доказивања власништва над земљиштем. Суштина сукоба на КиМ је дакле борба за земљиштем. А ко има власништво над земљиштем, имаће и државу.

Да ли је Црна Гора "забола прст у око" Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ: За Косово и Метохију бих и главу дао!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА