Најновије

ХОЋЕ ЛИ ДОСОВСКЕ ЛОПОВЕ СТИЋИ ПРАВДА? За крађе 5. Октобра поднета кривична пријава

Скупштина Србије поднела је Тужилаштву кривичну пријаву против непознатих особа због крађе слика, скулптура и мобилијара из здања у ноћи петооктобарских промена, сазнају "Новости".

Запаљена Скупштина 5. Октобра (фото: Јутјуб)

Овај потез заправо је последњи покушај да се врати барем део од 55 слика, али и на десетине комада намештаја, колико од 5. октобра 2000. недостаје из богате скупштинске ризнице, као и да се одговорни за пљачку приведу правди. Председница Скупштине Маја Гојковић каже да је подношење пријаве њена грађанска и национална дужност:

- У питању су значајна уметничка дела која припадају грађанима и морају бити пронађена и враћена.

За крађу у законодавном дому досад нико није одговарао. У парламент су током јуна враћене три фотеље. Комади намештаја пронађени су током једне полицијске рације у Калуђерици, на сајту "Купујем - продајем", али и у Сокобањи.

Ипак, ово је само делић онога што недостаје из парламентарне поставке, која је пре петооктобарског преврата бројала 156 уметничких дела. Недостају слике "Коњи" и "Глава мушкарца" Петра Лубарде, "Отворене капије Београда" Милића од Мачве, "Дубровник" Пеђе Милосављевића, "Катедрала у Дубровнику" Петра Добровића, "Кућа у винограду" Милана Коњовића, "Будва" Марка Челебоновића, "Предео" Зоре Петровић... Фале и дела Милана Кечића, Милутина Радојчића, Смиље Бојичић, Бошка Карановића, Златка Прице... Подаци о свим сликама за којима се трага налазе се на сајту МУП-а.

Међу украденим предметима је и кљова коју је председнику парламента СФРЈ својевремено поклонио први човек Скупштине Нигерије. Биле су у пару, али је једна враћена. Неко ју је оставио током ноћи, а запослени су је ујутру, када су дошли на посао, пронашли. И даље се трага за скулптуром жене, рађене у гипсу, вајара Вање Радуша.

Нека дела је пронашла полиција, али има и оних који су вратили петооктобарске "трофеје". Досад је враћено 35 слика.

Протокол на бувљаку

У пламену 5. октобра нестала је и књига "Протокол Светоандрејске скупштине". После неколико дана ово дело непроцењиве вредности, које чува записе са догађаја из 1858, пронашла је Милена Николић, некадашња секретарица посланичког клуба ЈУЛ-а. Купила га је на бувљаку за 30 динара и вратила у скупштинску библиотеку.

ОВДЕ погледајте како власт у Србији отима децу од родитеља и даје странцима на усвајање.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упад руље у Скупштину 5. Октобра 2000. 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА