Најновије

ОПЕТ ПРЕТЊЕ СРБИЈИ ЗБОГ КОСОВА: Ако не решите...

Узроци поремећаја фреквенција у европској струјној мрежи нису отклоњени. Дигитални сатови који се синхронизују преко фреквенције мреже поново непрецизни.

Косовска Митровица (фото: Правда)

Проблема је већ било почетком марта, када се испоставило да је то тако због спора између Србије и Косова. За разлику од концерна других балканских земаља, косовска електродистрибуција КОСТТ није члан у европском савезу електродистрибуција ЕНТСО-Е.

То је тако јер Косово нису признале неке земље, на пример Србија и земље ЕУ попут Шпаније или Румуније. Косово нема сопствену регулаторну зону, то јест, мрежу у којој дистрибутери морају да минимирају осцилације. 

Косово је члан регулаторне зоне СММ коју чине чланови Ентсо-Е Србија, Македонија и Црна Гора. Србија је као најважнија земља досад одбијала да смири осцилације са Косова, због чега су оне осетне и напољу.

Компензациони програм није решење
Београд из политичких и финансијских разлога нема интереса да Косово постане самостална регулаторна зона. Јер, до сада су Срби убирали новац од продаје вишка струје Албанији, Македонији или Црној Гори, а та добит би заправо требало да иде надлежном оператеру, а то је КОСТТ, рекао је у марту заменик директора међународне енергетске заједнице „Енерџи комјунити“ Дирк Бушле. 

Европски оператери су активирали специјални компензациони програм који се аутоматски активира када одступања пређу 60 секунди. Али то није трајно решење и сада је ЕНТСО-Е запретило санкцијама Србији уколико не реши проблем са Косовом. Нигде није речено какве би те санкције могле бити али ЕНТСО-Е на свом интернет-порталу пише да би до њихове примене могло доћи уколико се покаже да постоји „јасно одсуство воље да се проблем реши.“ 

ОВДЕ погледајте шта је на поклон од Брисела добила Приштина захваљујући Вашингтону и Београду.

Извор: Б92/DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари краду манастирску земљу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА