Најновије

Америка је мислила да Путин блефира, али сада имају проверене податке и у тешкој су паници

Извештај CNBC-а наводи америчке обавештајне изворе који кажу да ће руска хиперсонична ракета дугог домета Кинжал Кх-47М2 “ бити спремна за рат у 2019. години.“

Испаљивање ракете "кинжал" (Фото: РИА)

Оружје је тестирано 12 пута на борбеном авиону МиГ-31 и у току су напори да га интегришу са бомбардером дугог домета Ту-22М3. Три недавна теста су била успешна. Овог месеца је мета погођена са скоро 800 км удаљености. Ракета пролази кроз пробе у Јужној војној области.

У почетку су западни стручњаци звучали скептично по питању веси да Русија има ово оружје, одбацивши то као “звецкање оружјем.“ Многи су рекли да је то смо интензивна промоција када је руски председник Путин објавио информације почетком марта о неким најсавременијим системима које има само Русија и ниједна друга земља. Затим су то умањили и амерички војни званичници и законодавци.

Метју Булег, стручњак Chatham House-а за Русију, изразио је сумње по питању руске способности да развије нешто “ново и револуционарно.“ Џејмс Актон, физичар из Фондације Карнеги за међународни мир, рекао је да друге земље једноставно нису желеле да развију такве системе јер “везивање ракете за авион не мора нужно то начинити ефикасним, скалабилним оружјем.“

Он је веровао да је, као нека врста пречице хиперсоничне муниције да довољно брзо избегне непријатељске одбране али у немогућности да прецизно погоди мете у великом домету, Кинжал ракета била “много кориснија као средство за пропаганду, него средство за експлозиве.“

Марк Галеоти, виши истраживач на Институту за међународне односе у Прагу и шеф њиховог Центра за европску безбедности, нагласио у свом чланку за Гардиан: “Звучи импресивно, чак и застрашујуће, али то не треба скроз прихватити здраво за готово. Руска одбрамбена идустрија има приличну лошу евиденцију у испоручивању напредних система.“

Сада се све променило. Претња се схваћена озбиљно. САД су убрзале хиперсонични развој. Како потврђује прича CNBC-а, америчка обавештајна служа пажљиво прати активности везане за Кинжал.

Кх-47М2 се може користити као тактичко или средње оружје са ненуклеарном бојевом главом. Домет од 2.000 километара и бојева глава процењена на око 500 до 700 кг, претварају ову ракету у убицу носача авиона, док средства за испоруку држи ван домета противавионског оружја. Али чак и без експлозивне бојеве главе, њена брзина десет пута већа од брзине звука је довољна да потопи велики брод. Упоредите то са брзином просечне крстареће ракете од око 850-900 километара на сат.

Чак и руско-индијска заједнички дизајнирана крстарећа суперсонична ракета, која се лансира из ваздуха, са брзином од 2,8 – 3 Маха (3400-3700 км/ч), може распарчати брод. Кинжал је много смртоноснија. Њена брзина је такође чини имуном на било коју ваздушну одбрану. Пресретач МиГ-31 има борбени радијус од 1.500 км. Са монтираним Кинжалом, биће у стању да удари непријатељске ратне бродове са удаљености од 3.500 км од своје базе, и тиме значајно ојачати руску позицију у азијско-пацифичком региону.

Руска војска је већ реконструисала МиГ-31 како би учинила да Кинжал постигне иницијалну оперативну способност.

САД немају чиме да се супротставе томе. Генерал Џон Хејтен, шеф Стратешке команде, изјавио је током састанка Комитета за оружане снаге у Сенату да су амерички системи ваздушне одбране неспособни да се супротставе нападима са хиперсоничних платформи.

Углавном је наглашавана противбродска улога Кинжала, али ова ракета је савршено оружје против стационираних мета. САД дижу буку и кукају због наводних руских кршења ИНФ споразума. Москва каже да је способност Аегис Асхоре БМД система, који је стациониран у Румунији и постоје планови да буде распоређен у Пољској, да испали Томахавк ракете, представља очигледно и неоспорно кршење тог споразума, и то је заиста тако.

Заправо, Русија не мора да прекрши одредбе споразума јер јој комбинација Искандер система средњег домета и авиона МиГ-31 наоружаних Кинжалом омогућава да обори инфраструктурне локације НАТО-а са истом или чак и већом ефикасношћу него са средњим ракетама на копну.

Кинжал ракета, која се преноси авионом, лако се може распоредити на великим удаљеностима у другим земљама, као у Сирији. Може се користити за подршку операцијама Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), бранећи од потенцијалних напада из Авганистана где су талибани и Исламска држава тренутно укључени у жестоке борбе.

Коначно, увођење Кинжала у службу, да је носи бомбардер Ту-22М3, значило би да Русија добија регионалну конвенционалну (или нуклеарну, ако је потребно) хитну способност удара. То би такође омогућило руским оружаним снагама способност да испоруче нуклеарне ударе у интерконтиненталном домету. Ту-22М2, који ће ући у службу у октобру, није класификован као тешки бомбардер и стога није покривен новим СТАРТ споразумом.

Трошећи много мање, Русија добија много више него САД због веће ефикасности својих програма одбране.

Како се режим контроле наоружања смањује, Москва предузима мере да гарантује безбедност, чак и ако споразуми који су истекли или раскинути неће бити замењени новим.

Она очигледно води у хиперсоничној трци наоружања. САД имају мало шансе да победе у том такмичењу, али обе земље ће бити на добитку оживљавањем стратешког дијалога и проналажењем начина да се контролише процес, обухватајући нове системе који нису постојали у тренутку закључења споразума који су тренутно на снази.

САА ослободила 6 градова, и 3 кључна прелаза у северној Дари. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА