Најновије

ДАЧИЋ: У преговорима где нема компромиса нема ни будућности, битно је да дијалог тече (ВИДЕО)

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да овакав исход разговора у Бриселу не представља неко велико изненађење, и додаје да је ово био показатељ нашој јавности на који начин приштинска страна жели да преговара.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Видели сте да је то била једна мало представа за косовску јавност, имајући у виду да је Могерини позвала цело руководство и функционереса Косова дођу, како би видела да ли они хоће да учествују у мировном процесу или неће. Та очекивања зависе од степена очекивања појединих састанака. Овакав исход и не представља неко велико изненађење. Ово је био показатељ и добро је да би наша јавност видела на који начин приштинска страна жели да преговара - рекао је Дачић.

Он је објаснио да је Весељи рекао једну будалаштину рекавши да они признају Србију као независну државу.

- Ово је једна будалаштина, имајући у виду да је наша државност неупитна. Они као нама хоће да учине и као да нас признају. То су такве глупости, желе да нас ставе у исти статус. И да немамо шта више да причамо него да признамо независност Косова - рекао је Дачић.

Он је рекао да у преговорима где нема компромиса нема ни никакве будућности.

- Ако желимо да идемо на компромис сви заједно треба да стварамо атмосферу за тај компромис, а не за максималистичке циљеве и захтеве. Оно што је добро јесте да се тај дијалог одвија. Договорено је неколико ствари, прва је та да се ствара атмосфера за компромис и да се интерзивира дијалог. Један део дијалога се одвија на нивоу председника, други на нивоу који води Марко Ђурић и његов еквивалент. Све ће се видети у наредном периоду, али је важно да тај дијалог тече - рекао је министар.

На наводе да косовске полицијске снаге кажу да су им американци донирали нека војна возила за наводну борбу против организованог криминала, Дачић је рекао да га ништа не чуди, имајућуи у виду да су они стари савезници.

- По резулуцији 12 44 нигде није предвиђено да Косово има војску, једине предвиђене међународне снаге су КФОР. Уколико се заиста иде у стварање војске, поставља се питање зашто и због чега. И то може значити потенцијално напад на север Косова или у неки срединама које нису на Косову, тако да оваква врста помоћи из нашег угла није пријатељска и подражавајућа компромисном решењу - рекао је Дачић.

Према његовим речима, уколико би неко данас желео да реши неку кризу у свету, била би му неопходна помоћ политичких аналитичара који би све то сагледали и евентуално помогли и дали одговор у ком се то смеру креће овај свет.

- Кључна ствар јесте да је Косово чедо бивше америчке администрације. Клинтонове администрације. Међурим, САД излазе из уобичајеног клишеа и иду директно држава на државу и у тој ситуацији Трамп нема поверења у НАТО у ЕУ, не верује системима, мђеурим у тој ситуацији видимо да је веома тешко да неко сада разуме да ће ЕУ да води главну реч око неког питања. Неће, уколико се не питају САД - рекао је Дачић.

Он је нагласио да су САД, Русија, Кина, Немачка, Велика Британија важни играчи, али не колективно, већ билатерално.

- Брисел љубоморно држи те преговоре, које су добили у време Тадића и Јеремића. Сигурно ће на крају сви морати да дају своје мишљење о томе. Нема ничега што може да се понуди Косову уколико нема компромисног решења. Није Косово само по себи урадило то што је урадило, неко је моћан стајао изван њих да би то могло да се уради. Зато је битно да се то све истера до краја - рекао је министар.

Дачић је нагласио да је све то део међународне политике, и на жалост, неке ствари се дешавају на такав начин.

Захаровој сам све дао, шта још да јој поклоним!

Ивица Дачић каже да портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова стиже у Гучу и да ће се вероватно посетиоцима Сабора трубача обратити на концерту Дејана Петровића који је заказан за 10. август.

Шеф српске дипломатије ових дана има још један "тежак" задатак, а то је да осмисли шта ће да поклони гошћи из Русије.

- Све сам јој поклонио, више не знам шта да јој поклоним - рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк и додао да још треба да осмисли активности и програм за портпаролку руског министарства спољних послова.

Египат повлачи признање Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА