Најновије

КУРТИ ОПЕТ О ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ - ЂУРИЋ: "Није само он"

Аљбин Курти, лидер косовске опозиционог Покрета за самоопредељење поново позвао на национално уједињење сивх Албанаца.

Аљбин Курти (фото: Јутјуб)

Како тврди Курти, тај пројекат (велика Албанија) није у сукобу са политиком ЕУ, а до потпуног уједињења предлаже да Албанија и тзв. Косово постану федерација или конфедерација.

"Нисам против ЕУ, напротив, велики сам поборник ЕУ и мислим да ЕУ треба заштитити. Верујем да је трајни мир друго име за Европску унију, а ми у том трајном миру имамо антифашизам и државе благостања, које воде рачуна и о економском расту и о социјалној правди", рекао је Курти у емисији "Супротно" АРТ тв, преноси приштински портал Журнал. 

Лидер Самоопредељења каже да, иако пројекат уједињења Албанаца наилази на препреку у косовском уставу и не ужива подршку међународних организација, сматра да постоји начин како би се то могло постићи пре него што "обе државе" постану чланице ЕУ. 

"У прелазном периоду бимо постали конфередерација или федерација, не бих био против таквог решење, али само у прелазној фази. Ако се интегришемо, а ми смо у томе искрени и озббиљни у односу на досадашње иницијативе, све би могло да буде готово пре чланства у ЕУ", рекао је Курти. 

Журнал подсећа да Курти недавно за албанску тв Топ Ченел изјавио да многи Албанци у Албанији желе да се тим поводом формира организација која би, према његовим речима, требало да спроведе референдум о националном уједињењу и "пусти грађане да о томе сами одлуче". 

О вим ставовима Куртија, дана је упитан директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који каже да би, ако Курти каже да пројекат "велике Албаније" није у супротности са политиком ЕУ, то требало да коментарише Брисел. 

Што се Србије тиче, тако нешто није и неће бити могуће. 

Потпуно је, каже Ђурић, сигуран да то није мишљење само Куртија, већ свих лидера свих сепаратистичких странака у Приштини, без обзира да ли су на власти или у опозицији, а да је само ствар тактике да ли желе то отворено, јасно и јавно да кажу и када желе да о томе говоре. 

"Уверен сам да већина њих тако нешто сања, а да се недовољним реакцијама и ћутањем дела медјународне заједнице и медју градјанима албанске националности у јужној покрајини развија уверење да је тако нешто могуће. Ссто се Србије тиче, тако нешто није могуће и неће бити могуће", поручио је Ђурић.

ОВДЕ погледајте какво ли нам зло спрема Америка када њихова амбасада ради овакве ствари.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевић лепо објаснио ситуацију на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА