Најновије

МИГРАНТЕ НИКО НЕЋЕ: Заратили начелници општина

Начелници општина у Унско-санском кантону у жестоком су рату, јер ниједна локална заједница не жели мигранте на својој територији.

Букти мигрантска криза (Фото: Јутјуб)

Златко Хујић, начелник општине Петровац, рекао је за Српскаинфо да је колегијум Скупштине ове општине на његову иницијативу одлучио да одбије прихват избеглица и миграната по налогу кантоналне власти у Бихаћу.

– Премијер Унско-санског кантона Хаусеин Рошић намерио је да мигранте пошаље у Петровац и тако реши проблеме у Бихаћу и Великој Кладуши, али то тако неће ићи. Не може се Петровцу проследити проблем са којим ни Европа не успева изаћи на крај – каже Хујић.

Он појашњава да је Петровац територијално велика општина са мало становника, где заједно живе Срби и Бошњаци, те да кантонална власт која их, како тврди, „шиканира већ 25 година“, сада хоће да преко леђа несретних миграната изазове раздор међу Петровчанима.

– Они би да нас посвађају, да се забавимо о себи, како би могли несметано пљачкати наше ресурсе. Ионако нам кубик наше квалитетне шуме плаћају колико кошта једна кафа у кафићу. Али, неће им то успети. Ја сам врло незгодан играч, а народ ме подржава, више него све политичке странке заједно – поручује Хујић, који је на чело Петровца дошао као ванстраначка личност, бошњачко-српског порекла.

Додајмо да се као место за смештај помињало Медено поље у овој општини.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић оценио је за Српскаинфо да сукоб начелника у Унско-санском кантону има политичку позадину и да је он настао много раније, а да су мигранти само долили уље на ватру.

– То је катастрофа колико се они свађају између себе, да сам се непријатно осећао шта једни другима говоре. До сада је било пет локација у игри, али они се не могу договорити ни о једној, а БиХ нема своју имовину да може да располаже са њом за смештај миграната – каже Мектић.

Истовремено, према информацијама из Савета министара БиХ, Црвени крст је при крају расположивих средстава за потребе миграната, због чега очекују помоћ УНХЦР. Из Министарства безбедности упозоравају да је на повећани улазак миграната у БиХ утицало увођење безвизног режима између Србије и Ирана, који се злоупотребљава.

– Потребно је с представницима Србије разговарати о спровођењу Споразума о реадмисији, с посебним акцентом на повратак држављана Ирана у Србију – стоји у информацији министарства.

Један азил за годину дана

Позивајући се на ту информацију, Срна је објавила да је на територији БиХ од 1. јануара до 5. јула 2018. године Служби за послове са странцима пријављено 8.081 незаконитих миграната и да је намеру за подношење захтева за азил у том периоду исказало 7.424 особа. Ипак, од намере многи одустану, о чему сведочи и податак УНХЦР-а да је у БиХ о почетка године одобрен само један азил.

У међувремену, јавили су се и проблеми око финансирања полицајаца из РС који су ангажовани на граници усљед незаконитог уласка миграната на територију БиХ. Иако су постојала обећања Међународне организације за миграције о финансирању трошкова за смештај и исхрану 60 припадника МУП РС који су на испомоћи Граничној полицији БиХ, средства још нису обезбеђена.

У МУП РС јуче је речено Срни да очекују да Министарство безбедности БиХ испоштује своје обавезе из споразума, по коме би требало да сноси трошкове смештаја и исхране, док ће дневнице и остале трошкове обезбедити МУП Српске.

У Фочи 138 миграната

Припадници Граничне полиције БиХ и Полиције РС свакодневно из граничног појаса враћају мигранте у Црну Гору, рекао је начелник фочанске Полицијске управе Велимир Костовић.

Он је навео да је за шест месеци ПУ Фоча регистровала 138 миграната, али да је њихов број и већи. Нагласио је да мигранати нису починили кривично дело, нити прекршај, већ да је полиција само имала пријаве да у селима користе помоћне објекте или куће да би се склонили од невремена или преноћили.

ОВДЕ погледајте шта каже Александар Шешељ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Нама ће мигранти да реше проблем наталитета и недовољне радне снаге

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА