Најновије

РУСИ НЕ ОСТАВЉАЈУ АСАДА: Повратак дела руских трупа из војне базе Хмејмим уочи самита Путина и Трампа

Русија је из Сирије вратила 13 авиона и 14 хеликоптера, као и 1.140 војника и официра - потврдио је руски председник Владимир Путин. Многи аналитичари су то протумачили као жељу руководства у Кремљу да покаже пред самит 16. јула у Хелсинкију, где ће се срести Путин и Трамп, да не намеравају да тамо стално остану и да предност дају мирном решењу будућности Сирије.

Асад и Путин (Фото: РИА)

У недељу је руско министарство одбране саопштило да се из Сирије вратило још 150 војних полицајаца. Њима су на аеродрому војне базе Хмејм у Сирији уручене државне награде, а затим су авионом ИЛ-76 превезени у Моздок, у Северну Осетију, на Кавказу. Боравили су у зони деескалације, где су посматрали како се поштује прекид ватре и пратили хуманитарне конвоје.

Пре тога је Рамзан Кадиров, председник Чеченије, изјавио да су се 393 војна полицајца из те руске републике вратила кући. У част повратка војних полицајаца у Грозном је организован свечани митинг.

То што су смањили број авиона и хеликоптера у Сирији не значи да Руси неће моћи да из ваздуха, ако затреба, помогну армији сиријског председника Башара ел Асада. Охрабрујућа је вест да је Америка одбила да даје подршку јединицама "Слободне сиријске армије" која ратује са армијом лојалном Асаду на граници са Јорданом. Неспорно је да је све већи број места која су под контролом сиријске регуларне војске.

Руски војни аналитичар из Асоцијације резервних официра Александар Овчиников истиче да не треба очекивати да ће у Хелсинкију доћи до значајнијег договора Путина и Трампа о Сирији, јер је Вашингтону и даље циљ да уклоне легитимно изабраног сиријског председника Асада. Осим тога, Американци желе да имају под својом контролом делове територије источно од Еуфрата који су богати нафтом. Овчиников упозорава да Израел већ бомбардује иранске војне штабове у дубини Сирије.

Наравно да Руси неће до краја повући своју војну технику и војнике из база у Сирији. Москва је превише уложила у решавање сиријског проблема и сигурно неће дозволити да се екстремисти поново прегрупишу и организују да поврате територије које је ослободила војска лојална Асаду. Без руске помоћи сиријској армији тамо би исламски терористи могли да крену у жестоки реванш.

Тога је свестан и Асад који високо цени то што су му у кризним тренуцима Руси прискочили у помоћ. Он је пре пар дана руској ТВ казао да пријатељство између две земље траје више од 60 година, а Договор о војној сарадњи између Москве и Дамаска је потписан пре 40 година. 

Израелски тенкови на граници

Израелска војска је саопштила да је поставила додатне тенкове и артиљеријске јединице дуж границе са Сиријом из предострожности због повећаних борби између снага оданих Асаду и побуњеника дуж границе, као и због спречавања уласка избеглица.

Академик Душан Теодоровић позвао је јавно председника Републике Александра Вучића да подносе оставку због изјаве да Србија на Косову данас нема ништа, и то после шест година преговора у Бриселу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА