Најновије

ЦИА: Кина води тихи хладни рат против САД! А Крим на Истоку је...

Кина води "тиху врсту хладног рата" против Сједињених Америчких Држава, користеће све своје ресурсе у покушају да замени Америку на месту водеће силе у свету, каже главни експерт ЦИА-а за Азију.  

ЦИА (Фото: Cia. gov)

- Рекао бих...да је оно што они против нас воде у суштини хладни рат - не онакав какав је вођен између САД и Совјетског Савеза, већ хладни рат по дефиницији - рекао је Мајкл Колинс, заменик помоћика директора центра мисије ЦИА у источној Азији, на безбедносном форуму у Аспену у Колораду, преноси АП.

Пекинг, објашњава амерички стручњак, не жели да уђе у рат, али садашња комунистичка влада под председником Си Ђинпингом "једва приметно" ради на више фронтова како би подрила САД на другачије начине него што то "на сав глас ради Русија".

Растуће тензије на релацији Кина-САД превазилазе оквире трговинског спора због мера и противмера између две земље на пољу царина, наводи америчка агенција.

Америка одбацила и други Путинов предлог из Хелсинкија

Постоји забринутост због покушаја Кине да дође до пословних тајни и детаља о високотехнолошким истраживањима која се спроводе у САД, а уз то, кинеска војска се шири и модернизује, док се САД и друге земље жале да Кина гради војне испоставе на острвима у Јужном кинеском мору.

- То је нека врста Крима на истоку - закључио је Колинс, упоредивши ситуацију везану за Јужно кинеско море са припајањем Крима Русији, које је Запад већином осудио.

Иначе, америчка упозорења на растући утицај Кине долазе у тренутку када је Вашингтону потребна помоћ Пекинга у окончању напете нуклеарне ситуације са Северном Корејом, напомиње америчка агенција.

Прочитајте ОВДЕ шта је Италија поручила Америци.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта су стварно договориле Кина и Америка.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА