Најновије

Асанжа изручују Американцима?

Џулијан Асанж (47), који се од 2012. налази у азилу у амбасади Еквадора у Лондону, могао би да буде избачен на улицу јер управо та држава планира да му укине имунитет. Тако би он могао да се нађе у немилости британских власти, које би касније могле да га изруче САД, а које и даље воде истрагу против њега због објављивања шкакљивих података у вези с акцијама америчке војске у Ираку и Авганистану.

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

Асанж, који се сматра оснивачем сајта Викиликс, познатом по томе што објављује тајне документе светских влада, ухапшен је 2010. у Шведској због наводно почињеног сексуалног напада, али се он предао британским властима плашећи се да би Стокхолм могао да га изручи Американцима.

Гринвалд: Еквадорски председник посетио је Лондон јер жели да се нагоди с њима о укидању азила Асанжу

Док се у Лондону налазио на слободи јер је претходно пуштен из затвора уз кауцију, он је отишао у амбасаду Еквадора и тамо добио азил. Од тада он није напуштао зграду амбасаде, али сада би томе могао да дође крај. То, наиме, тврди амерички истраживачки новинар Глен Гринвалд, који у свом тексту наводи да је разлог посете еквадорског председника Ленина Морена британској престоници у петак био управо договор с тамошњим званичницима око укидања азила Асанжу.

Памела обожава Асанжа

Најпознатија "чуварка плаже" Памела Андерсон једна је од најгласнијих бранитеља Џулијана Асанжа, која је недавно изразила забринутост за његово здравље јер се он већ 6 година налази затворен тврдећи да је његова кожа постала прозирна због недостатка сунца. Осим тога, она је подржала Русију и оптужила Американце да за све криве Москву, док, с друге стране, поступање према Асанжу, према њеним речима, представља пример тога шта САД раде када је у питању права информација и слобода говора.

Иако Асанж поседује држављанство Еквадора, то га не би спасило укидања имунитета, а његов највећи страх је да би влада у Лондону хладнокрвно могла да га преда у руке истражним органима у Вашингтону, чиме би ризиковао доживотну робију у тој земљи.

Чињенице

- Викиликс, ризница тајних моћника
- 2006. Асанж основао сајт Викиликс
- досад објавио више од 10 милиона поверљивих списа
- објављивао тајна документа Стејт департмента
- открио податке о планирању Арапског пролећа

Прочитајте ОВДЕ како стране НВО изводе субверзивне активности.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џулијан Асанж

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА