Најновије

ВОЈВОЂАНСКИ ДВОРАЦ "ФАНТАСТ": Омаж једној љубави

Војвођански дворац чудесне лепоте настао је из љубави. У његовој величанственој архитектури лежала је жеља да буде лепотом достојан дом оној којој је намењен, а која је била забрањена љубав.

Војвођански дворац ''Фантаст'' (Фото: Јутјуб)

“Фантаст” се налази на 15 километара од Бечеја према Бачкој Тополи, на 135 километара од Београда. Био је зидан у више фаза, а коначно је завршен 1925. године.

На имању од преко 2.600 јутара земље, “Фантаст” је грађен по инспирацији самог власника, уваженог и богатог велепоседника Богдана Дунђерског. Бела, моументална зграда са четири куле са којих се може видети непрегледна Панонска равница,настала по угледу на француске дворце тог времена, остала је да сведочи о човеку чија је породица саградила многе дворце, али ниједан тако леп и јединствен као “Фантаст”. Инспирација за ово магично здање Дунђерском је била Мара Бињашки, зена његовог ковача. Често је са мужем долазила на Богданово имање и међу њима се родила љубав. Када је ковач сазнао за то, избио је скандал великих размера, али је угледни Дунђерски све успео да заташка са 21 јутром земље и нешто новца које је дао ковачу, уз услов да се он више никада не појављује у њиховом животу. Тако је лепа Мара постала домаћица на двору. Никада се нису венчали, али је Мара тако остала Богданова дружбеница све до смрти. Приче које се деценијама препричавају с колена на колено кажу да је Богдан често базен испред двора пунио млеком како би се Мара у њему купала, као и да је њихова љубав била заиста бајковита.


Поред дворца, сазидана је и капела у неовизантијском стилу посвећена Светом Ђорђу и делом ју је радио београдски мајстор иконостаса Карбинер. Три мозаика на порти и “Тајну вечеру” је за две године насликао Урош Предић, а једини Богданов услов је био да Богородица добије Марин лик. 

Дунђерски је читавог живота био боем, а његова највећа страст било је јахање. Саградио је и ергелу за тркачке коње која постоји и дан данас. Имао је преко 1400 коња, од којих је најпознатији био Фантаст који је 1932. године на београдском хиподрому, као трогодишње грло, победио у све три трке и освојио све титуле. Када је угинуо, Богдан Дунђерски га је сахранио на свом имању, да би по завршетку градње дворац добио Фантастово име. Данас су кости најлепшег коња Богдана Дунђерског изложени у једној витрини дворца (лобања и бутна кост).

“Фантаст” је преживео тужну судбину након Другог светског рата, када је опљачкан и девастиран. Данас је обновљен и преуређен у луксузни хотел са веома богатом туристичком понудом и садржајима. У околини дворца налази се пространи, лепо уређени дворски парк француско-енглеског типа са лепо уређеним стазама за шетњу, тениским теренима и многим другим садржајима. По жељи Богдана Дунђерског, једини његов наследник данас је Матица српска.

 

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА