Најновије

Западу смета наше оружје

Организација Амнести интернешенел затражила је од Србије да обустави извоз оружја у Камерун, након што је британска ИТВ њуз објавила делимичан снимак погубљења две жене и два детета на коме се виде војници регуларне армије са оружјем Заставе из Крагујевца.

М 21 (Фото: Јутјуб)

Према наводима Амнести интернешенела, Камерун је употребио оружје из Србије не само у овом злочину, већ у "системском нарушавању људских права", али није позвао и друге земље, махом са Запада, да обуставе извоз наоружања и војне опреме у ту земљу.

- Србија треба да обустави извоз оружја у Камерун због уверљивих доказа да су камерунски војници користили пушке М21 направљене у Застави за извршење ужасног и незаконитог погубљења две жене и двоје деце.

Ово није први случај да смо документовали нарушавање људских права које је починила камерунска војска користећи српско лако наоружање - рекао је истражитељ Амнести интернешенела за контролу оружја Патрик Вилкен.

Косово залог пријатељства

Позив Србији да обустави извоз оружја у Камерун упућен након што су Амнести и "истраживачки" сајт Белингкат утврдили да је јуришна пушка на снимку погубљења Заставин модел М21. Сајт Белингкат објављује на енглеском и руском језику.

Углавном се бави оптужбама на рачун Москве о наводном присуству руске војске у Украјини или о нападима бојним отровима у Сирији, што стављају на душу режиму председника Башара ал Асада.

Камерун је пријатељска земља и није признао Косово. Обустава извоза српског оружја у ову земљу већ годинама обухваћену ратом с џихадистима Боко харама сигурно би се одразила на односе две земље.

Притом, Камерун неометано увози оружје и са Запада. Према руским изворима, највише из Француске чија је био колонија.

Непожељна конкуренција

Од 2013. године Камерун редовно купује оружје и од Србије, јавно и по правилима УН, па тако и пушке М21. Реч је о систему калашњикова са ноћним и дневним оптичким нишаном и потцевним бацачем граната, али најзанимљивија одлика је НАТО калибар 5,56 x 45 милиметара што Заставин адут М21 чини конкурентним и производима западних извозника који би радо продали Камеруну своје пушке.

При томе, амерички инструктори обучавају камерунске војнике тактичким радњама са М21, али се Амнести интернешенел заслепљен српском пушком није запитао да ли су пропустили да их науче и како да поступају с цивилима.

Митраљези код исламиста

Извоз српског наоружања и војне опреме увећао се неколико пута од 2012. Само прошле године уговорен је извоз од 888 милиона долара, од чега око половина иде у САД. Међутим, велики увозници српског оружја су и Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Међутим, српско оружје често заробе сиријска и ирачка војска од припадника разних џихадистичких фракција. Иако је углавном реч о југословенском наоружању отетом из магацина ирачке војске, често је реч и о тешким митраљезима којот М02 и минобацачким минама с ознакама на ћирилици, коју ЈНА није користила.

Дамаск је редовно оптуживао Саудијску Арабију и УАЕ да легално купљеним српским, хрватским, украјинским, чешким, бугарским оружјем других земаља снабдевају Исламску државу, Ал Каиду и њихову сабраћу по злочину. Међутим, митраљези којот М02 нађени су и код припадника Боко харама у Нигерији и Камеруну.

Посматрачи с терена имају две претпоставке. Према првој, реч је о оружју које је Боко харам отео од камерунске војске. А према другој, митраљези су прошверцовани из Сирије у Африку када је Исламска држава под притиском руске интервенције део снага пребацила у Либију и заузела неколико градова.

Од априла 2015. до септембра 2016. године Исламска Држава је била у званичном савезу са Боко харамом, који је у добрим односима и с Ал Каидом, односно њеном сиријском филијалом Ахрар ал шамом.

Рафали у леђа

Министар за комуникације Камеруна Иса Чирома Бакари одбацио је снимак наводног погубљења као лажну вест због разноликих униформи, али је рекао да ће власти спровести истрагу.

На снимку аматерског квалитета војници воде жене и децу, оптужују их за сарадњу с терористичком организацијом Боко харам и говоре им да ће умрети. Пред неколицином сељана војници су повезали очи женама и деци и стрељали их с леђа.

Последња одбрана од ужаса

Рат који се разбуктао свом силом у Нигерији 2013. године и прелио се на суседне Камерун, Чад и Нигер. Од тада је своје домове напустило 2,3 милиона људи, а Боко харам је убио 6.600 цивила и светску славу стекао у априлу 2014. отмицом 276 ученица из нигеријске школе које је удао за своје терористе.

Камерун је до рата имао малу армију, намењену за очување унутрашњег поретка са музејским арсеналом и техником сачињеном практично од отпада са Запада. Тако се у тренутку појавила потреба за великом количином наоружања, а квалитет српског оружја допринео је да Боко харам не понови успех Исламске Државе у Сирији и Ираку.

Увоз из Србије 2013 - 2017.

Пушака и карабина 26

Јуришних пушака 8.500

Пушкомитраљеза 17.810

Тешких митраљеза 2.048

Ручних бацача граната 900

Ручних ракетних бацача 4.000

Минобацача 80

Другог оружја 6.227.

Рогозин најавио почетак рада на стварању ракете Сојуз-5. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА