Најновије

ГРЦИ БРОЈЕ МРТВЕ: У једној вили 26 спаљених тела, пронађени загрљени родитељи с бебама! (ФОТО/ВИДЕО)

У дворишту једне виле на обали мора у одмаралишту Мати пронађено је 26 спаљених тела људи настрадалих у великом пожару који је захватио ово место надомак Атине.

Аутопут у пламену (Фото: Твитер/Принтскрин)

Ватрена стихија која је захватила околину Атине не јењава од јуче, а локални медији и хитне службе јављају да се број жртава рапидно повећава.

Тако је у једној вили у одмаралишту Мати, 25 миља североисточно од главног града, пронађено 26 спаљених тела. Како преноси тамошњи Црвени крст, претпоставља се да су у питању чланови породице, а многи су пронађени загрљени.

Градоначелник Рафине Евангелос Бурнус изјавио је да су до сада пронашли тела 26 особа, међу којима је било и мале деце, али незванични извештаји кажу да их је заправо преко тридесеторо.

Драматична сведочења ватрогасаца описују да су затекли тела родитеља који су у загрљају преминули са својом децом. Литица на којој су нађена тела нема лак приступ мору јер се копно завршава десетак метара изнад мора.

- Нажалост, пронашли смо 26 угљенисаних тела, између две куће у месту Аргира Акти - изјавио је Никос Економопулос из грчког Црвеног крста за државну телевизију.

- Тела су пронађена на обали, 15 метара од обале. Полицијске снаге су блокирале област. Ови људи су највероватније покушали да побегну до обале, али их је ватра блокирала - рекао је фотограф агенције АНА.

Бурнус је изразио своје страхове да ће укупан број мртвих превазићи тренутни број, а да је говорити о материјалној штети сувишно. 

Село Мати је у потпуности збрисано пожаром, а преко хиљаду кућа и 300 возила је уништено.

Турски новинар који је летео изнад Атине снимио је видео који приказује све размере драматичних пожара који су захватили источну Атику недалеко од Атине.

Мурат Сарика снимио је видео од неколико секунди који говори више од хиљаду речи о трагедији која је задесила Грчку.“Слика гигантских пожара из висине. Ватра се помера ка кућама“, написао је турски новинар у опису снимка који је поставио на Твитер.

Подсетимо, преко 10 пожара у три фронта букти од ноћас покрај Атине. Спасиоци из минута у минут проналазе нове жртве на улицама, у аутомобилима, кућама. До сада 54 жртве, око 150 повређених, осморо туриста се води као нестало.

Ватрену стихију јак ветар разноси великом брзином, а потпомаже и врућина, јер је јуче измерено 40 степени. На терену је преко 600 људи и 300 ватрогасних возила канадери, хеликоптери…

Грчка је затражила и помоћ од ЕУ, а одмах су је понудили из Турске, земље која је иначе "на ратној нози с Грчком". Наиме, министар спољних послова Турске Мевлут Цавусоглу контактирао је грчког колегу Никоса Котзиаса и понудио безусловну помоћ.

Према речима портпарола грчке владе Димитриса Цанакопулоса, 15 пожара је избило симултано на три фронта око Атине.

Погледајте ОВДЕ још драматичних снимака из Грчке.

Извор: Блиц/Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА