Најновије

РАТНИ РЕПОРТЕР ИСМЕЈАО ТРАМПА: Будва на линији фронта?!

Ратни репортер Си-Ен-Ен Ник Пејтон Волш се врхунски наругао председнику САД Доналду Трампу после једног од смешнијих интервјуа шефа Беле куће на телевизији Фокс, а када је окарактерисао Црну Гору као земљу "агресивних тврдих људи због којих може почети Трећи светски рат".

Црногорци у Авганистану (Фото: Јутјуб)

Руку на срце, Трамп се није први сетио Црне Горе за коју је, како наводе амерички медији, велико питање да ли би знао да је нађе на мапи, већ је то учинио новинар у оквиру питања устројства колективе безбедности НАТО. Новинар је питао Трампа због чега би његов (новинарев) син требало да иде да ратује у Црној Гори.

- Да, то питање и ја стално постављам. Црногорци су поносни и тврди људи, они су агресивни и могао би избити рат, а онда бисмо ми (САД) морали да се умешамо. И ето, добродошли у Трећи светски рат. Тако је систем постављен - рекао је Трамп.

Понесени не нарочито оштроумним коментаром Трампа, уредници телевизијске мреже Си-Ен-Ен су одлучили да на "бојно поље" пошаљу једног од најбољих репотера, да с "прве линије фронта" извиди ситуацију. Наравно, по среди је била врло успела новинарска шала јер су први кадрови с "фронта" биле плаже пуне људи, кафићи у којима се испијају освежавајућа пића и млади људи који се подсмевају неумесном и бесмисленом коментару Трампа.

- Јесте ли ви агресивни, хожете ли ме сада напасти? - упитао је Волш једног конобара у кафеу на будванској плажи.

Овај је уз осмех одговорио:
- Делујем ли агресивно?
- Не знам, ви мени реците - наставио је Волш.
- Ја мислим да нисам - узвратио је младић.

Девојка у марами за плажу била је изненађена питањем репотера о припремама за Трећи светски рат у Црној Гори. Пошто је претходно утврђено да је из Црне Горе, упитана да ли је управо кренула да припрема рат?

- Не, не, то су глупости. Идем да попијем кафу - одговорила је уз осмех.

Иза помало смешне, а више трагичне тезе Трампа не крију се никакве озбиљне информације о Црној Гори као најмлађој чланици НАТО, која је, узгред, у чланство ушла баш у Трамповом мандату. Реч је о Трамповом презиру према међународним организацијама.

На мети су му од првог дана и НАТО и ЕУ, али и Уједињене нације из чијих агенција попут Савета за људска права и Унеско су се САД већ повукле Трамповим декретом. Председник САД је напао и споразум НАФТА о слободној трговини с Мексиком и Канадом, разгневивши тиме непосредне суседе који нису подлегли под његовим притиском.

Напустио је и Транспацифички споразум о слободној трговини. Празан простор је одмах попунио глобални ривал - Кина, са којом је Трамп такође у сукобу изазвавши царински рат.

Сила брда Јадрана

Црногорска војска има 1.950 активних припадника и 400 људи у резерви, што је мање него једна просечна бригада САД. Има четири авиона, и сви су на продају, 15 хеликоптера. Ту је и неколико војних бродова, углавном школских, док је расходовано свих 61 тенкова наслеђених од ЈНА.

Правила су правила

Црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић је уз осмех репотеру Волшу рекао да "Црна Гора нема никаквих планова да започне рат", али је и подсетио да су црногорски војници учесници војних мисија НАТО.

- Правила Алијансе су јасна и ми та правила врло озбиљно схватамо - рекао је Дармановић.

Шта значи члан 5?

Повеља НАТО у свом члану 5 дефинише да је напад на једну земљу чланицу уједно напад на цео савез, па би према њему све земље требало да се укључе у сукоб на страни своје савезнице. Иронија је хтела да је систем "сви за једног, један за све" у историји примењен само једном и то када су нападнуте Сједињене државе у терористичком удару Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године. Све чланице су, ма колико мале биле, дале допринос америчком рату у Авганистану и то пуних осам година.

Прочитајте ОВДЕ какав је то дипломатски скандал века.

Извор: Vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Стиже Трећи светски рат?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА