Најновије

СПРЕМАЈУ УСТАШКИ ПИР НА ДАН "ОЛУЈЕ": Прослава етничког чишћења Срба биће у Книну на Тргу Анте Старчевића

Влада Хрватске попустила је под притиском удружења ветерана у оружаним сукобима у тој земљи и одлучила је да промени протокол обележавања 23. годишњице од војно-полицијске акције "Олуја", током које је из Хрватске протерано 250.000 Срба, док је више хиљада убијено или се воде као нестали.

Окупљени Хрвати у Книну на једној од прослава "Олује" (Фото: Јутјуб)

За овај злочин до данас нико није одговарао, а Хрватска овај дан слави и као "Дан победе и домовинске захвалности", као и "Дан бранитеља".

Према одлуци о промени протокола донетој у Банским дворима, прослава у Книну 5. августа биће обележена на главном градском Тргу др Анте Старчевића, а не на платоу Книнске тврђаве као прошле године.

Према писању Јутарњег листа, удружења ветерана и организатори – Министарство бранитеља, Министарство унутрaшњих послова и Министарство одбране – већ десетак дана споре се око локације одржавања прославе у Книну.

Организатори су хтели да се највећи део протокола, који укључује и говоре државног врха, одржи на платоу Книнске тврђаве, где долазе само позвани са акредитацијама.

Али, подсећа лист, против тога су се побунила удружења ветерана из последњег рата која инсистирају да се главни део прославе обележи на централном градском тргу, јер, како кажу, инсистирањем на Тврђави, Влада заправо жели да избегне могуће звиждуке и неугодности, што не може и на централном тргу, где се окупља много већи број људи.

Некадашњи премијер Зоран Милановић је две године заредом, 2013. и 2014, био извиждан на обележавању "Олује" у Книну, као и тадашњи председник Иво Јосиповић.

По правилу, у Книну се на овим годишњицама највише кличе хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, који су првостепеним пресудама у Хагу били осуђени за ратни злочин на 24, односно 18 година затвора, али је у другостепеном поступку та пресуда укинута – што је изазвало жестоке реакције у Србији, а у Хрватској одушевљење.

Министар одбране Дамир Крстичевић, који је један од суорганизатора прославе, рекао је за Јутарњи да има више радних верзија, да се протокол још усаглашава, те да ће бити закључен сутра, када ће у Книну бити одржан заједнички састанак Организационог одбора и бранитељских удружења.

Неименовани извор листа из организације ове манифестације каже да су се у Влади уплашили  притисака ратних ветерана, па је одлучено да се главни део одржи у јутарњим сатима на централном градском тргу.

Крстичевић није желео да говори о појединостима манифестације, рекавши да ће све бити познато већ сутра, након седнице Организационог одбора.

Присуство Ане Брнабић на састанку Билдерберг клуба сигнал за узбуну Србима, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Усташе прослављају “Олују” уз Томпсона

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА