Најновије

80 МРТВИХ: Одговор на питање зашто је страдало толико људи у Атини! Дрон приказује све размере ужаса (ВИДЕО)

Док грчка престоница санира последице катастрофалних пожара, броји жртве и трага за несталима, сви се питају како је могуће да је страдало толико људи.

Снимак дроном разорене Грчке (Фото: Јутјуб)

За једну ноћ практично, пожари су се предграђима Атине проширили таквом брзином да их је било више десетина у три фронта. Поједина предграђа, попут Матија, потпуно су уништена, а сведоци слике из тог тела Атине описују као да је избио Трећи светски рат. До сада је званично страдало 80 људи, док је око 200 повређено.

Потрага за несталима и даље траје, а по друштвеним мрежама су направљене читаве акције потраге за члановима породица и родбине. Такође, материјална штета је огромна. 

Једно од питања које се поставило је и како је могуће да је било толико жртава у престоници једне европске државе. Одговор на то питање покушао је да да репортер "Скај њуза". Он тврди да је евакуација људи била организована на време и да то није разлог страдања толиког броја људи.

У Грчкој и даље гори, снимак дроном показује катастрофу

"Иако је број жртава врло висок, много је људи евакуисано. Евакуација није лоше спроведена, него је пожар био толико силовит и дошао је толико брзо да људи нису могли да побегну. Призори бежања су такође врло хаотични. Пламен је захватао и конвоје аутомобила, тада су људи излазили из возила и бежали ка мору. Неки су у томе успели, а неки не. Због тога је ситуација била врло неизвесна за хиљаде људи који су се заглавили у пожару", објаснио је он, а пренео Индеx.хр. 

Његову причу потврдио је и становник предграђа које је највише страдало Матија, који је рекао да је, док је и сам бежао од ватрене стихије, покушао да помогне двема женама заробљеним у аутомобилу који је захватио пожар, али да у томе није успео. "Говоримо о катастрофи библијских размера у овом прекрасном подручју око Матија", описао је он.

Такође, Димитри Пирос, шеф медицинских служби ЕКАВ-а, националног центра за хитну помоћ, изјавио је за ББЦ да су људи претрпели стравичне повреде због брзине којом се шумски пожар проширио: "Ватра је дошла као из бацача пламена", рекао је. 

Многи су, према извештајима локалних медија, страдали када су скакали с литица бежећи од ватре. 

Драган Дончевски, заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице, објаснио је у Јутарњем програму ТВ Прве да је борба са таквом ватреном стихијом, каква је захватила предграђа Атине, толико тешка да се било коме ко не учествује у њеном гашењу, или пак не сведочи пожару, не може то ни поимати. 

Реч је, како објашњава, о великој брзини ширења ватре и јачини пожара да су и животи ватрогасаца у сваком тренутку у великом ризику. Дончевски објашњава да се код таквих великих пожара најчешће мора пустити да се ватра прошири како би се њен правац ширења пресекао. 

Такође, он каже да су велика опасност и подземни пожари који избијају, а посебан проблем су запаљени делови дрвећа, шишарки или пак свега што ватра обухвати, а који лете и по неколико метара у ваздух у правцу у ком дува ветар. А у Атини је јуче дувао веома јак ветар. Тако се пожар проширио невероватно великом брзином. 

И преживели су у изјавама за медије посведочили да се све одиграло за неколико минута и да је за свега сат времена све било уништено.

Прочитајте ОВДЕ све детаље овог пакла који је захватио Грчку. Погледајте снимке.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте још снимака катастрофе библијских размера, како су рекли Грци.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА