Најновије

СУТРА ЈЕ ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН: Девојкама је рад забрањен - а ево шта треба да урадите како бисте се сачували од невоља!

Празник Сабора светог архангела Гаврила обележава се 26. јула и није означен "црвеним словом" у календару Српске православне цркве.

Архангел Гаврило (Фото: Јутјуб)

Међутим црква светом архангелу Гаврилу даје велики значај и слави га као Благовесника који је учествовао и најављивао све значајније догађаје везане за настајање хришћанства.

Архангел Гаврило је жива сила бестелесна и један од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању света и у борби против "палих" анђела, предвођених самим злом - Сатаном.

Архангел Гаврило је пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише Књигу постања.

Слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог - Светог Јована Крститеља.

За овог свеца су везни многобројни обичаји. Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси "благе" и лепе вести.

Архангел Гаврило јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити Сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

Фреска у средњовековном манастиру Милешева, позната као Бели анђео, једна је од најлепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

У народу је овај празник познат и као летњи Аранђеловдан за који се везују многобројни обичаји, према којима се верницима тог дана забрањује скоро сваки рад.

Ово је молитва чије речи би сви верници требало да изговоре да би се сачували од невоља и болести!

Молитва светом архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Прочитајте ОВДЕ какав се то значајан јубилеј прославља а тиче се српске заставе.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА