Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋА ТЕХНОЛОГИЈА ВОЈСКЕ САД: Војници контролишу оружје мислима

Истраживачка агенција америчког Министарства одбране развија технологију која се може контролисати помоћу ума војника.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Агенција Министарства одбране САД одговорна за развој нових технологија за војску САД-а (ДАРПА) развија “неурални интерфејс“ који ће омогућити војницима и машинама да се повежу кроз мисли.

Програм следеће генерације нехируршке неуротехнологије, или Н3, је пројекат који ће имати за циљ стварање две нове технологије.

Једна ће бити минутни интерфејс у ком корисник може прогутати различита хемијска једињења како би помогли спољним сензорима да очитају њихову активност мозга, што им на крају омогућава да контролишу технологију користећи свој ум.

Друга ће бити неинвазивна технологија која ће надгледати мозак и машину.

Оба интерфејса би требало да буду “двосмерна,“ што значи да може да прочита активност мозга док такође уписује информације у машину, и обрнуто.

Није јасно како ДАРПА намерава да користи технологију, али Ал Емонди, менаџер програма у ДАРПА-иној Канцеларији за биолошке технологије, рекао је за Неxт Гов да се интерфејс може користити да помогне пилоту да својим мислима координира флотом дронова или војницима да контролишу робот распоређен у даљини, користећи моторне сигнале свог мозга.

Емонди је додао: “Ми не размишљамо о Н3 технологији као једноставном новом начину да се лети авионом или да разговарамо са компјутером, већ као средство за стварно удруживање људи и машина.“

“Како се приближавамо будућности у којој ће све аутономнији системи играти већу улогу у војним операцијама, технологија неуралног интерфејса може помоћи војницима да изграде интуитивнију интеракцију са тим системима.“

“Алати које користимо су током времена постали софистициранији… али они и даље захтевају неку врсту физичког управљања интерфејсом – додиром, покретом или гласом.“

“Оно што неурални интерфејс обећава је богатије, моћније и природније искуство у ком наш мозак ефикасно постаје алат.“

ДАРПА предвиђа да би за завршетак овог пројекта могле бити потребне четири године.

Шешељ има решење за Косово, а шта он предлаже погледајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је бољи - руски Кузњецов или амерички Нимиц

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА