Најновије

"БОЛАН КОМПРОМИС"?! Иако се свађају и у Приштини се све више спекулише о подели Косова

На Косову још нема консензуса о томе ко све треба да учествује у преговорима Београда и Приштине.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Тамошња опозиција сматра да председник Хашим Тачи нема ауторитет да води дијалог док, са друге стране, цивилно друштво сматра да опозиција треба да буде део преговора како не би били постигнути, како наводе, договори штетни по Косово.

О последњој фази преговора између Приштине и Београда на косовској политичкој сцени не постоји консензус. Јета Краснићи из Демократског института Косова сматра да је неопходно обезбедити свеобухватно представљање политичких фактора у последњој фази преговора, док се опозиција не слаже да главни преговарач буде председник Хашим Тачи.

“Сматрам да је веома важно да се опозиција укључи у дијалог од самог почетка, узимајући у обзир да је ово значајан процес за Косово. На крају дијалога би требало да се постигне међународни договор који треба да се ратификује у Скупштини Косова, а за то је потребна двотрећинска већина у парламенту. Знамо да актуелна влада нема ове гласове како би без опозиције изгласала договор, тако да је веома важно се постигне консензус”, истакла је Краснићи.

Из опозиције кажу да не желе да иду у Брисел како на себе не би преузели одговорност за договор.

А, као један од модалитета за коначни договор у последње време се све више помиње подела или аутономија за север Косова.

О болном компромису у неколико наврата је до сада говорио преседник Косова Хашим Тачи не прецизирајуци који би то компромис био.

Медији у Приштини оцењују да Тачи припрема терен за преговоре о подели Косова, док такву могућност не искључује ни политички аналитичар Адријан Чолаку.

“Болан компромис би свакако могла да буде једна од три опције које се помињу – подела, размена територија или аутономија за север Косова. Иако нам нико јавно не говори о тим ризицима, разлог зашто је дошло до тога да се евентуално преговара о тим опцијама је неспособност наших институција да успоставе власт и контролу над тим делом Косова. Видимо да пуну контролу над севером има Србија”, оценио је Чолаку.

Представници опозиције су најавили протесте уколико се буде преговарало о подели или размени територија.

Опозиција такође све више упућује сигнале о покретању иницијативе за изгласавање неповерења влади. Са 61 послаником које опозицоне странке имају у парламенту оне могу рачунати на успешно окончање ове иницијативе, уколико се определе за њу.

Прочитајте ОВДЕ шта је Русија поручила Америци поводом Косова и Крима.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мијачић: Подела Косова није добро решење.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА