Најновије

ТРАМП И ЈУНКЕР: САД и ЕУ се повлаче из трговинског рата

Шеф Беле куће Доналд Трамп показао се као бољи домаћин, него гост, када је о Европској унији реч. Недуго пошто је у Бриселу критиковао европску фамилију и објавио јој трговински рат, сада је у Вашингтону запалио лулу примирја са шефом Европске комисије Жан-Клодом Јункером. После двочасовног састанка у Овалном кабинету објавио је "нову фазу" у односима САД и ЕУ, избегавањем трговинског рата и снижавањем такса, али је, истовремено, изненада покренуо нови сукоб са - медијима.

Трамп и Јункер (Фото: Јутјуб)

Амерички новинари са запрепашћењем су, наиме, реаговали када је новинарки ТВ станице Си-Ен-Ен Кетлин Колинс забрањено да присуствује обраћању Трампа и Јункера у ружичњаку Беле куће, јер је, како је објашњено, постављала "неприкладна" питања током њиховог претходног састанка. Чак и ривали ове ТВ станице су се солидарисали са Си-Ен -Еном, јер је Колинсова била новинар прес пула у име свих ТВ мрежа.

- То су била питања извештача ТВ пула, што значи да је то мера против свих ТВ новинара који покривају Белу кућу - навели су новинари.

Не осврћући се на незадовољство медија, Трамп, за кога медији пишу да се изервирао и што је његова супруга Меланија гледала Си-Ен-Ен у авиону, окарактерисао је као "велики дан" договор са Јункером. Трампове претње да ће увести тарифе Европљанима на аутомобиле пале су у воду, пошто је ЕУ најавила већу куповину течног гаса и соје од САД. Два лидера саопштила су да раде заједнички на нултим таксама, укидању тарифних баријера и нултим субвенцијама индустријске робе.

Биће формирана радна група која би требало да олакша трговину и уклони баријере, уз уздржавање од даљих трговинских рестрикција током тих преговора. Но, таксе од 25 процената на челик и 10 одсто на алуминијум, које су САД увеле ЕУ у марту, остају на снази.

Званичници у ЕУ су оценили да је окренут "нови лист" у трговини са САД, а задовољни Берлин је прокоментарисао да је реч о "пробоју" у односима.

Из Беле куће је стигло и обавештење да се позив за посету планирану за јесен, коју је Трамп упутио Путину, сада одлаже за 2019. годину, пошто, како је образложио саветник за националну безбедност Џон Болтон, "лов на руске вештице буде завршен".

Паралелно са тим, државни секретар САД Мајк Помпео изјавио је да ће САД наставити да инсистирају да се поврати територијални интегритет Украјине и позвао Русију да "оконча окупацију Крима". Трамп је раније наговестио да би САД могле да размотре свој став о руском припајању Крима.

Генерал специјалних јединица иранске Револуционарне гарде Касем Солејмани је изјавио да би Трамп требало да се обрати њему кад прети Ирану: "Моја је војна дужност да одговорим на Трампове претње. Ако хоће да говори претећим језиком требало би да се обрати мени, а не председнику Хасану Роханију".

Прочитајте ОВДЕ зашто је данас Трамп запретио Турској.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп и Јункер

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА