Најновије

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ПРЕД КОНАЧНИ НАПАД И СЛОМ САД: Русија напала са 100 милијарди долара а сад долази и Кина …

Прошлог месеца је показано да како су трговински ратови почели у априлу, светске централне банке и друге званичне институције су одбациле више обвезница него у било ком месецу од јануара 2016. године, око 48,3 милијарде долара.

Путин и Си Ђипинг (Фото: Синхуа)

Убрзајмо један месец касније, до маја, када се, по најновијим управо објављеним новостима ТИЦ (Treasury International Capital), продаја обвезница од стране званичних ентитета наставила, са још 24 милијарде долара продатих у месецу мају, када су приноси наставили да расту и на крају достигли највишу тачку 2018. године од 3,11%.

Али иако се продаја обвезница очекивала – на крају крајева, неко је морао убрзано продати да би у имао више приносе у априлу и мају – питање је било ко.

Оно што је приказано прошлог месеца јесте да, супротно неким спекулацијама, то није био Пекинг, јер је након продаје скромних 6 милијарди долара у априлу, Кина заправо купила 1,2 милијарде долара у обвезницама у мају, остављајући своју имовину углавно непромењену током протеклог месеца.

И док Јапан јесте продао 12 милијарди долара у обвезницама у априлу, то је и више него надокнадио у мају када је купио 17,5 милијарди долара, што је довело до укупних 1048,8 милијарде долара у мају, што значи да је у протекла два месеца Јапан био нето купац америчких хартија од вредности.

У међувремену, трећи најистакнутији ималац, хеџ фондови, односно “Кајманска острва,“ купио је други пут заредом, додајући још 5 милијарди долара.

Дакле, ако су уобичајени осумњичени куповали, ко је продавао?

Ево одговора.

Читаоци се могу присетити да је прошли месец први пут објављено да је за сву конфузију о знатно већим приносима у априлу објашњене било једноставно: Владимир Путин је био тај који је ликвидирао огромну половину руских средстава у обвезницама, која су опала за 47,4 милијарде долара на само 4,7 милијарде долара – најниже од 2008. године – са 96 милијарде долара у марту.

Али сачекајте, постаје још боље, јер, како је Трамп наставио да се бори за више санкција против Русије, Путин се није зауставио, и у мају је наставио оно што је била отворена ликвидација руских средстава у обвезницама, која су опала за још 40 милијарди долара, или 82%, са 48,7 милијарде долара на само 9 милијарди долара у мају. Имајте на уму да су она била преко 100 милијарде долара на почетку године.

Изгледа да је Путин био озбиљан када је упозорио да ће диверзификовати руске државне резерве из обвезница.

И ово је то како изгледа веома политичи мотивисана ликвидација обвезница.

Другим речима, за само два месеца, Русија је продала невероватних 81 милијарди долара у обвезницама, што је ликвидациони ток који је вероватно био одговоран за много, ако не и све, скокове у стопама током периода. Јер, шта се друго десило када је Русија ликвидирала 85% својих средстава у обвезницама за 2 месеца? 10-годишњи приноси су порасли са 2,7% на почетку априла, на 7-годишњи највећи од 3,11% крајем маја.

У том тренутку, приноси су поново опали, јер су се трговци престрашили Трамповим ескалирајућим ратом са Кином, и наставили да јуре у дефлациону сигурност.

Тако да, као и прошлог месеца, не можемо а да се не запитамо – с обзиром д су покренути нафтни фјучерси у јуану, угрожени су трговински ратови, а све више санкција се упућује Русији – да ли је ово генерална проба, пажљиво координисана са Пекингом, да се тестира шта би се десило ако/када Кина почне ликвидирати своја средства у обвезницама.

Прочитајте ОВДЕ шта каже сиријски председник Асад зашто је направљен договор с Русијом на 40 година?

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка у страху од Русије и Кине!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА