Најновије

ОРБАН: Не одлучује Меркел о томе ко ће да живи у Мађарској

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да немачка канцеларка Ангела Меркел није надлежна за избегличку политику Мађарске.

Орбан (фото: Синхуа)

Орбан је поручио да би националне владе требало да одлучују о томе колико ће избеглица примити.

"Кад је реч о питању ко може да живи у Мађарској, Меркел за то није надлежна", рекао је Орбан у интервјуу за "Билд" објављеном касно синоћ, а који преноси данас Политико.

Каже и да би био истеран с функције премијера када би спроводио избегличку политику сличну политици Меркелове. 

Он је упозорио да ће свака одлука која "шаље поруку мигрантима да могу да дођу довести до нових трагедија", нагласивши да ЕУ мора да заустави људе пре него што покушају да дођу у Европу како би "спасла животе". 

У данашњем интервјуу државном радију, мађарски премијер је поздравио идеју бившег стратега председника САД, Стива Бенина, о новој антиевропској групи, истакавши да је било време да неко из САД дође у Европу и шири конзервативни начин размишљања уместо либералних вредности. 

Орбан је рекао и да је новој Европској комисији потребан нови приступ миграционој полицији, те додао да су садашњој Комисији дани "одбројани", а с обзиром да јој мандат истиче у мају 2019. 

У интервјуу мађарском радију, премијер није отворено рекао да ће се удружити с Беновом групом нити да ће подржати његову платформу, али је "пожелео много успеха" његовом пројекту. 

"Америку не чине само либерали", истакао је Орбан, додајући да тамо има и конзервативаца и чак хришћанских демократа који би желели да се и њихов глас чује у Европи. 

Према његовим речима, Бенон, којег је Трамп сменио прошле године, схватио је да постоји простор за ширење конзервативних вредности у Европи и то је, сматра Орбан, позитивно. 

Нова група настројена против ЕУ, под називом "Покрет" (Тхе Моувемент), са седиштем у Бриселу, коју је бивши Трампов стратег изабрао као платформу, има за циљ да помогне националистички настројеним истомишљеницима, антиимиграционо оријентисаним групама широм Европе, наводи Ројтерс. 

Бенон је раније британској агенцији рекао да је циљ те групе да се појача антиевропско присуство у Европском парламенту на изборима у мају идуће године. 

У данашњем интервјуу мађарском државном радију, Орбан, иначе један од најжешћих противника миграционе политике ЕУ, рекао је и да нова Европска комисија не би требало да кажњава земље које штите своје границе од миграната. 

Европска комисија је раније овог месеца појачала правну битку с Мађарском због миграционих прописа ЕУ, прогласивши незаконитим нови мађарски закон којим се забрањује подршка тражиоцима азила, подсећа Ројтерс. 

Орбан је одлуку Комисије оценио као безначајну јер јој, каже, мандат ускоро истиче. 

Он је садашње одлуке и предлоге Комисије описао као "последње трзаје жабљих ножица у биолошким експериментима какве смо гледали у школи, а који више ништа не вреде". 

"После европских избора потребна нам је Комисија која не кажњава земље које штите своје границе као што је то Мађарска", истакао је мађарски премијер. 

Уместо тога, закључио је, Европска комисија би требало да кажњава оне који пуштају милионе миграната у Европу при чему крше постојеће прописе ЕУ, али није навео ниједну посебну државу чланицу. 

Избори за Европски парламент биће одржани у мају 2019. године. 

Орбанова десничарска националистичка партија Фидес надмоћно води у анкетама након што је победила на националним изборима у априлу, а он поново изабран, преузевши трећи узастопни мандат.

ОВДЕ погледајте о референдуму у БЈР Македонији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Србији су потребни мигранти да поправе наталитет и економску ситуацију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА