Најновије

Ускоро обновљени музеј Боре Станковића у Врању

Радови на обнови Музеја Борисава Станковића у Врању коначно се приводе крају. Свечано отварање некадашњег дома нашег великог писца очекује се половином августа.

Спомен - кућа Борисава Станковића у Врању (Фото: Јутјуб)

Захват на рестаурацији куће у којој је рођен аутор "Коштане" и "Нечисте крви" обављен је 50 година након што је објекат по први пут реконструисан и отворен као музеј. Зуб времена је учинио своје, а неопходан пројекат обнове је финансиран средствима Министарства културе у оквиру пројекта "Градови у фокусу" са око пет милиона динара. Подсетимо, овај пројекат министарства из 2017.године пружа прилику локалним самоуправама да у значајној мери унапреде рад институција културе и тако утичу на побољшање квалитета живота у локалним заједницама.

- Тренутно радимо на уређивању просторија, а радници ће освежити и башту са столетним дудом, шимширом и бунаром из којег се водом напајао Бора. За сада је комплетно сређена само гостинска соба. Полако комплетирамо и поставку и очекујем да кућа буде свечано отворена половином августа - каже Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању.

Иако је у Врању провео само детињство, а остатак живота у Београду, Бора је писао о Врању као да никада из њега није ни отишао. Док су тадашње генерације у Београду тежиле прозападним културним и књижевним идеалима, Бора је до краја живота остао доследан својој традицији и писао о ономе што носи у души.
Његова некадашња кућа, која је касније постала музеј, налази се у Баба -Златиној улици, која је добила име по Бориној баби по оцу. Притиснут хроничном беспарицом, Бора је након смрти баба Злате кућу продао. Новац му је био потребан како би завршио студије у Београду. Тадашња врањска општина је кућу откупила, рестаурирала и претворила у музеј 1967. године.

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА