Најновије

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ НАЈАВИО ЈАКУ БОРБУ: Поновна апликација Приштине за Интепрол не сме на дневни ред

Поновна апликација такозваног Косова за чланство у Интеполу не сме да буде уврштена у дневни ред из правних, политичких и полицијски разлога, без обзира на одређене земље унутар Интеропола које би по сваку цену да то "прогурају", изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Небојшта Стефановић (Фото: mup.gov.rs)

Он је рекао да је Приштина већ послала и формалну кандидатуру, односно захтев за покретање тог процеса, о коме ће расправљати Извршни комитет Интепрепола.

Упозорио је да постоје озбиљни покушаји политизације Интепрола као полицијске организације,  што не би смело да се дешава.

"Постоје и правни и политички и полицијски разлози зашто не сме апликација такозваног Косова да буде уврштена. Генерална скупштина је о томе гласала 20. новембра прошле године, изјаснила се убедљивом већином, много већи број земаља био је против и уздржан, од оних оних које су биле за пријем такозваног Косова у Интерпол. Шта се променило па то поново стављате на дневни ред", упитао је Стефановић.

Министар каже да Србија неће пустити да то прође без борбе.

"То што сад постоје одређене земље унутар Интеропола које би по сваку цену да то поргурају, ми ћемо се боритит да тако не буде", поручио је Стефановић.

Навео је да је поводом тога упутио писма и генералном секретару и председнику Интепола, као и свим сталним чланицама Извршног комитета.

Стефановић је подсетио да је Интерпол 20. новембра прошле године у Дубаију одбио апликацију Приштине, а да је он већ 21. новембра почео нову кампању против пријема Приштине у Интерпол.

"Сусрео сам се с великим бројем министара унутрашњих послова и других званичника који утичу на то, изнео наше ставове и лобирао. Боримо се да изнесемо наше ставове", рекао је Стефановић.

Да ли се ближи крај НАТО мисији на Косову? Прочитајте ОВДЕ

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА