Најновије

ОБАВЕШТАЈНЕ АГЕНЦИЈЕ БИХ У СЛУЖБИ РАДИКАЛНОГ ИСЛАМА: Терористи са пасошима

Џевад Галијашевић, стручњак у области борбе против међународног тероризма у својој књизи "Епитаф за Босну" наводи да је за већину терористичких напада у свету у последњих 15-ак година заједничко то што су или организатори, или директни починиоци - држављани БиХ!

Куле близнакиње (фото: Јутјуб)

- Генеза терористичких акција у свету у којима учествују држављани Босне и Херцеговине је дуга и смртоносна. Главни организатор 11. септембра, Халид шеик Мухамед, имао је држављанство БиХ, као и главни оперативац, Мухамел Ата. Међутим у тој групи су још двојица пилота: Наваф ел Хазми и Халил ал Михлар - вели Галијашевић.

Масакри широм планете

Халид шеик Мухамед је заправо држављанство БиХ добио под именом Ел Халид Мухамед, а иста држављанства добили су и прво и другооптужени пред војним судом у Гантанаму: Ремзи Бин ал Сибих као Ремзи Јусеф и Мухамед Ата, кључни оперативан напад на Светски трговински центар као Мохамнд ел Сајед Халид.

Слично је и када је реч и о другим, највећим терористичким нападима по свету. У Солт Лејк Ситију, фебруара прошле године, нападач Сулејман Таловић убијен је од стране полиције пошто је претходно направио масакр у центру града.

- Таловић је сахрањен у БиХ, где је и рођен - наводи Галијашевић и подсећа да је прошле године завршено суђење Адису Медуљанину због планирања терористичких акција у Њујорку и набавке експлозивних материјала, оружја и војне опреме. Порота савезног суда прогласила је 2. маја 2017. Медуљанина кривим за покушај активирања бомби у систему подземне железнице у Њујорку 2009. године у име Ал Каиде, и осудила га на доживотни затвор. Порота га је прогласила кривим према девет тачака за тероризам, укључујући планирање убистава америчких војника у Авганистану и удруживање са Ал Каидом - подсећа Галијашевић.

За напад на лондонски метро прошле године правоснажно је осуђен Абу Хамза ал Масри, имам из лондонске џамије Финсбери Марк. Масри је био један од бораца одреда Ел муџахедин који је на крају од босанских власти награђен и новим идентитетом и пасошем.

- Описан у САД као помагач терориста са глобалним последицама, Масри је тражен у тој земљи на основу једанаест оптужница повезаних са тврдњама да је 1998. године у Јемену држао шеснаест талаца, пропагирао насилни џихад у Авганистану 2001. године и организовао оснивање кампа за обуку терориста у савезној америчкој држави Орегон - комплетира "досије" овог терористе Галијашевић.

Због напада на шпанску Железничку станицу осуђен је Јамал Зоугам који је такође учествовао у рату у Босни, али под именом Ел Идриши Мухамед Јамал, после чега је добио и држављанство БиХ.
Према подацима до којих је дошао овај аутор, и познати терористи Абу Хамза ал Масри и Бабар Ахмед такође су учествовали у рату у БиХ, а затим добили и држављанство ове земље.

Камп у школи

Према оперативним подацима које открива аутор књиге "Епитаф за Босну", они су обучавали муџахединске јединице у основној школи у Јабланици код Тешња, где се налазио први озбиљнији муџахедински камп на тлу Босне.

- Абу Хамза је једном приликом, док је показивао како се рукује минско-експлозивним средствима, изгубио руку и оштетио око. Убрзо после тога ставио је куку уместо руке, па су га у Тешњу прозвали капетан Кука, или једнооки Абу Хамза ал Масри - каже Галијашевић.
Ни Француска није била поштеђена терористичких напада, а један од нападача, серијски убица из Тулуза, Мухамед Мерах, претходно је боравио у Босни.

Најдужи злочиначки стаж

На списку терориста са држављанством БиХ је и Бабар Ахмед који је већ девет година притворен у Великој Британији без суђења, а истовремено САД траже његово изручење.

"Он има најдужи стаж међу онима који су затворени пре претходног суђења. Они који га подржавају кажу да је ово смешна, кафкијанска пресуда, а у САД је оптужен за вођење интернет странице која је достављала податке талибанима и била коришћена за прање новца. У интервјуу за Би-Би-Си Ахмед је признао да је учествовао у борбама у БиХ, али да сматра да је тероризам погрешан. Његова породица и присталице су у саопштењу навели да ће се борити против пресуде Европског суда о изручењу САД - наводи Галијашевић.

Осујећен напад у Бечу

Црном списку треба додати и покушај напада на америчку амбасаду у Бечу који је осујећен. Ухапшен је и осуђен Асим Кејвановић који је у зграду Амбасаде САД ушао са руксаком пуним експлозива.

- Министар иностраних послова БиХ, Свен Алкалај је обавестио јавност да је реч о "Хрвату", а онда су "открили" да је терориста болестан човек и да има ПТСП. Додуше, молитве је обављао у Месџиду Тевхид у Дванаестом округу Беча, којим руководи Хафиз Мухамед Порча, а поред експлозива у руксаку је била и књига Намази у Исламу коју је издао овај месџид, а рецензију му је урадио лично Порча - иронично закључује Џевад Галијашевић.

ОВДЕ погледајте како подмукло Хрвати покушавају да сакрију геноцид над Србима.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Узнемирујуће – Злочини муслимана над српском децом у БиХ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА