Најновије

СРБИ НАПУШТАЈУ ТЗВ. ВОЈСКУ КОСОВА: Наш народ више не наседа на претње и уцене, не дају да буду злоупотребљени

Демобилизацију или раскид уговора са тзв. Косовским безбедосним снагама (КБС) затражила су осморица Срба. У фокусу лидера косовских Албанаца већ дуже време је формирање "Војске Косова", односно трансформација тзв. КБС у оружане снаге. За законску процедуру потребна им је сагласност Српске листе, која се апсолутно противи томе.

Тзв. КБС (Фото: mksf-ks._org)

Приштина не бира средства како да дође до свог циља, односно формирања "Војске Косова". Да би то остварили, поред промене самопроглашеног  Устава за шта им је потребна сагласност представника Срба, потребно им је и да у својим редовима имају минимално десет одсто највеће мањинске заједнице у својим редовима.

Зато већ неко време у тишини врбује српске младиће из најсиромашнијих слојева плаћајући им велике суме новца да се прикључе тзв. Косовским безбедносним снагама.

Тзв. КБС су, према извештају од прошле године, имале 247 припадника из редова невећинских заједница, међу којима су и Срби, а исте године се број српских припадника са Севера повећао, када их је 63 примљено у ову оружану формацију.

Међутим, ове године, према подацима до које је дошла приштинска штампа, осморица припадника тзв. КБС српске националности су одлучила да се демобилишу.

Председник Србије Александар Вучић раније је током године упозорио на притиске са којима се суочавају српски младићи да приступе тзв. КБС.

- Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу - ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ - рекао је Вучић.

Уколико Срби одбију новац, онда следи застрашивање. Прети им се или хапшењем на основу измишљених потерница за ратне злочине или нападима на имовину и породице.

- Став Српске листе је врло јасан, и тај став дели цео српски народ на Косову и Метохији. КФОР је једина легитимна војна сила на овим просторима која је присутна на основу сагласности Београда и резолуције 1244 СБ УН. Приштина користи тежак финансијски положај неких породица како би уценама приволела Србе да буде део некакве војске Косова, и тиме показала некакву квази мултиетничност тих снага - изјавио је недавно Игор Симић, портпарол Српске листе.

Он истиче да је најопасније, то што тих пар људи које су успели да убеде нису свесни у шта улазе, и да су искоришћени за неке политичке игре Приштине.

- Понављам апел свима да не наседају на провокације, али позивам и своје колеге из Српске листе, који се налазе на одговарајућим положајима, да уложе више напора како би помогли тим породицама, чији чланови због лоше економске ситуације размишљају о уласку у те структуре. Економским јачањем онемогућиће се злоупотреба ових момака од стране Приштине - напоменуо је Симић.

Како држава Србија на Косову и Метохији нема оперативну власт, може мало тога може сама да учини, осим да преко локалних заједница Срба апелује на наше становништво како би их упозорили шта је последица таквог потеза.

- То је слободна воља Срба, који живе на Космету. Држава Србија може да пошаље јасну поруку, коју је упутио и председник Вучић, да то није у интересу српског народа и да не треба да се на тај начин легализују активности Приштине, које су против српског народа. Ко не прихвата политичке поруке из Београда, другачије не може да се утиче. Не постоји мера кажњавања - рекао је такође Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Он је напоменуо да држава Србије треба да учини све да се побољша материјални положај нашег народа, односно да се помогне њихово запошљавање.

Иначе, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић овим поводом се оглашавао раније, када је истакао да је по кривичном закону Србије ступање у илегалне, стране оружане формације, противзаконито и кажњиво.

Наиме, они који приступе тзв. БСК могли би да се суочи са до десет година затвора, због чега је Ђурић позвао Србе на КиМ да не приступају илегалној војсци Косова.

Путин долази у Београд и доноси нам никад моћније оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Истина о броју Албанаца на Косову!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА