Најновије

ПОЧИЊЕ ПАКАО: Руска олуја стиже у последњи центар џихадиста!

Сиријска војска припрема велику операцију за ослобођење покрајине Идлиб од терориста, рекао је високо рангирани официр.

Руски авион у Сирији (Фото: Министарство одбране Русије)

Сиријска војска шаље муницију и војну опрему на север земље у близини граница покрајине Идлиб, открио је извор.

“Војници добијају информације да се терористи на северу земље припремају за напад на сиријску војску – предузете су све неопходне мере за јачање положаја војске, и они сада могу одбити читав низ могућих напада,“ додао је извор.

Према речима овог саговорника, јединице сиријске војске се крећу ка северу покрајине Хама. У следећој фази се планира покретање офанзиве против положаја терористичке групе Џаиш ал Иза  у градовима попут Кафр Зита, Латамина, Латмин, Закат Арбаен, Лахаја и Маркабах.

Терористичке снаге у покрајини Идлиб су ослабљене унутрашњим сукобима. Током протеклих осам месеци, као резултат неколико сукоба између група бораца, погинуло је око 8.000 радикала. Већим делом, они су чланови група Хаџат Тахрир ал-Шам и Фатах ал-Шам које су повезане са Ал Каидом.

У сиријској покрајини Идлиб, радикалне групе остају веома разноврсне. Раније су стручњаци већ изјавили да такве различите групе не могу мирно коегзистирати на истој територији, а западни свет жели да они замене демократски изабраног Башара ал Асада.

Идлиб се сматра главним центром терориста у Сирији. Ово се догодило јер је читава покрајина, изузев шиитских градова Фуа и Кафраја, била преплављена џихадистима који су мобилисани у Турској почетком 2015. године, протерујући све провладине снаге. Многи терористи у другим деловима Сирије су евакуисани у ову покрајину када су изгубили битке од сиријске војске, чинећи то главним центром џихадиста у земљи.

Руска авијација јуче је гађала положаје Исламске државе у провинцији Сувејда. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Су-57 у бази Хмејмим у Сирији је најновији борбени авион с фантастичним могућностима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА