Најновије

ЈОШ 80 САТИ: Албанци са Косова имају рок до суботе да испуне ове наше захтеве, наредила ЕУ!

Сат неумитно тече. У суботу, 4. августа истиче рок, који је Европска унија дала представницима привремених институција у Приштине да изради Статут Заједнице српских општина, чије формирање је један од основних услова Београда за даљу нормализацију односа са Приштином.

Вучић, Могеринијева и Тачи (Фото: канцеларија председника)

Пре пет дана из ЕУ су саопштили да очекују да се „сви договори” постигнути у оквиру дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине „примене без одлагања”.

- То се посебно односи на договоре о Заједници/Асоцијацији српских општина и енергетици - изјавила је портпаролка шефице ЕУ дипломатије Маја Коцијанчич.

На питање Тањуга да ли ЕУ као посредник у разговорима Београда и Приштине има информације докле се стигло са израдом статута ЗСО, који би требало да буде завршен до 4. августа, Коцијанчић каже да је „рад у току и да захтева време”.

- ЕУ је блиском контакту са обе стране када је реч о свим потребним корацима за примену ових, али и свих других договора постигнутих у дијалогу - истакла је Коцијанчић.

Председник Србије изјавио да се по питању израде статута Заједнице српских општина не дешава ништа иако рок Брисела Приштини истиче почетком августа.

- Ништа се не дешава, рок истиче 4. августа. Сећате се шта сам рекао пре четири месеца - рекао сам да неће бити ништа. Они имају један једини циљ, а то је како да се заузме север Косова. Њих не занима ЗСО - рекао је Вучић током недавног обиласка радова на обилазници око Београда.

Вучић је казао и да ЗСО не може бити "коначно решење", већ да је то обавеза из Бриселског споразума из априла 2013. године.

Евидентно је да Приштина жели да "тргује" са ЗСО у фази када се очекује постизање неког коначног решења за Косово и Метохију, каже за Телеграф.рс, Милован Дрецун, председник ресорног скупштинског Одбора.

- Она би да то употреби кано нешто би дала Србији, да би заузврат добила признање. Из Београда су стигле јасне поруке да је то смешна и неприхватљива политичка игра - напоменуо је Дрецун.

Према његовим речима, такво понашање Приштине је уверљив доказ да они не желе да се формира ЗСО и да ће то избегавати по сваку цену.

- Рачунају да ће пажња бити сконцетрисана на постизање коначног договора између Београда и Приштине о нормализацији односа. Зато нећемо имати 4. августа никакав помак, сем ако се не деси неки заокрет због снажног притиска од стране Брисела и Вашингтона. Али од тога неће бити ништа, тако да се цела прича пролонгира - закључио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Прочитајте ОВДЕ какав су то потез вредан хвале сада направили Хрвати а тиче се жртава “Олује”.

Извор: Танјуг/Српски Телеграф/Ало/

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО, Албанци или ЕУ, ко је крив за садашње стање Косова?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА