Најновије

ЗОВУ И ГРАЂАНЕ ПЕТИЦИЈОМ: Хрвати позвали Колинду и Пленковића да се извине жртвама "Олује"!

Иницијатива младих за људска права у Хрватској позвала је данас председницу Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића да упуте извињење жртвама злочина почињених за време и након војно-полицијске операције "Олуја", уз оцену да се однос политичара према жртвама "Олује" погоршава из године у годину.

Колинда Грабар Китаровић (Фото: Синхуа)

"Дужност извињења државног врха првенствено је важна жртвама злочина, а потом и друштву у целини", поручују из Иницијативе младих за људска права.

Истичу да за 23 године након завршетка рата, ни један високи државни службеник није упутио искрено извињење жртвама злочина и тешких кршења људских права, за које је без сумње утврђено да су починили припадници институција Републике Хрватске или јединица под контролом РХ.

Представници Иницијативе представили су и приручник за политичаре "Како се извинити за злочине", намењен свим политичарима и позвали грађане да потпишу онлине петицију #ИСПРИКА коју је покренула та иницијатива.

Као повод за објављивање приручника наведено је неразумевање хрватских политичара за дужност адресирања злочина из прошлости за које одговорност сноси Хрватска.

При томе је наглашено како одговорност не представља кривицу народа и државе, већ појединаца, те се она утврђује осуђујућом пресудом, а одговорност политичара, друштва и сваког грађанина је да осуде те злочине.

У Иницијативи сматрају да извињење највишег државног врха може снажно придонети помирењу држава и друштава, препознавању патње преживлих и породица жртава злочина, као и враћању њиховог достојанства.

У саопштењу се каже да искрено извињење високих државних представника показује и да друштво има снаге да се суочи с прошлошћу, призна и осуди нехумана дела.

Прочитајте ОВДЕ шта је Брнабић рекла о документима које су Американци тражили a реч је о суђењу и погубљењу Драже Михајловића.

Извор: Танјуг/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто не иде на државне комеморације у Јасеновац? Да ли очекује повећање тензија због обележавања Олује. Када ће у Београд? Шта каже на критике поводом наступа Томпсона на дочеку фудбалске репрезентације Хрватске у Загребу? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА