Најновије

АКО ТО УРАДИТЕ, ЗАЖАЛИЋЕТЕ! У овим ситуацијама нипошто не смете да пијете воду!

Постоји одређено време кад треба избегавати пијење воде, јер тада може више штетити него учинити доброг.

Вода (Фото: pixabay)

1. Пре одласка у кревет

Логично – ако непосредно пре спавања попијете воду, велика је вероватноћа да ћете у току ноћи осетити потребу за мокрењем. А то ипак значи прекинут сан и мање енергије следећег дана.

Друга ствар вредна помена јесте чињеница да наши бубрези спорије раде током ноћи кад смо неактивни - за разлику од дана. То води до већег задржавања воде, што може узроковати приметно отицање лица и удова следећег дана.

2. За време вежбања

Према једном истраживању не препоручује се хридрирање се док си укључен у интензивни кардио тренинг. Успркос чињеници да је телесна температура обично тада висока и да те то вероватно тера да пијеш воду како би се тело хладило, ипак је пожељно пити воду тек након тренинга. Ако ћете пити за време вежбања, можете добити главобољу, мучнину и вртоглавицу – док се тело још прилагођава температури.

3. Ако вам је урин безбојан

Безбојни урин је индикатор претеране хидратације која уопште није пожељна - може узроковати ниске нивое натријума, а што је опасно по здравље. То може - у најгорем случају - узроковати инфаркт.

4. Кад је вештачки заслађена

Неки људи су жедни и желе да пију воду, али не могу је прогутати ако у њој нема нешто слатко. То није баш најздравија варијанта – појачава апетит и доприноси дебљању.

5. Пијење из цеви, попут баштенског црева

Без обзира колико је чиста цев, у њој ће се увек наћи елементи који воду чине штетном за пиће. Истраживања су показала да баштенска црева садрже отровне материје.

6. Пијење ради ублажавања љутине хране

То је контрапродуктивно ономе што желите да постигнуте. Наиме, љути зачини садрже капсаицин, неполарну молекулу која се најбоље испира неполарном течношћу – нпр. млеком или јогуртом. Вода је састављена од поларних молекула и уместо да отопи капсаицин, само ће га проширити по усној шупљини те погоршати ситуацију.

Шта пиво ради вашем организму прочитајте ОВДЕ.

Извор: 24 sata.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је туширање хладном водом добро за здравље

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА