Најновије

МЕРКЕЛОВА НА УДАРУ: Постали смо фактор хаоса...

Обраћајући се парламенту, по први пут од сукоба с министром унутрашњих послова, немачка канцеларка Ангела Меркел трудила се да истакне заједништво, пише Дојче Веле.

Ангела Меркел (Фото: Синхуа)

Ипак, напетости остају – како унутар коалиције, тако и ван ње.

Расправе у Бундестагу прилика су за немачку владу да понуди образложење за своју политику, а да опозиција каже шта о томе мисли.

Ове среде (4.7), атмосфера у немачком парламенту била је нарочито напета. Претходни дани били су пуни жестоког неслагања између ЦДУ Ангеле Меркле и ЦСУ Хорста Зехофера – а све око политике према мигрантима. Била је то озбиљна криза владе. 

Канцеларка и шефица ЦДУ Ангела Меркел бранила је у Бундестагу договор који су ЦДУ и ЦСУ постигли о азилу, у који спада и интензивније враћање избеглица у друге земље Европске уније. 

“Мора се унети више реда у све врсте миграција, како би људи имали утисак да се закон и ред примењују", рекла је тако Меркелова. 

Питање миграција једно је од кључних за опстанак ЕУ, оценила је канцеларка и додала да су потребни правно прихватљиви, реални и солидарни одговори, који неће преоптеретити људе. “На самиту ЕУ прошле недеље сложили смо се да однос према мигрантима није питање за поједине земље у Европи, вец́ да је то задатак који се тиче свих нас“. 

“Као равнотежа мерама које служе да спрече миграције, морају постојати и законске могућности за студирање и рад у Немачкој", заложила се Ангела Меркел. Због тога је, каже, важно донети закон о имигарцији квалификованих радника. 

Лидерка социјалдемократа (СПД) и шефица посланичке групе те странке Андреа Налес, позвала је владајућу коалицију – којој припада и њена СПД – да се бави конкретним проблемима. “Не требају нам мастер-планови, потребан нам је добро урађен посао", рекла је Налесова. Она још није дала коначни одговор своје странке о договору који су у понедаљак постигле ЦДУ и ЦСУ, али је зато у Бундестагу инсистирала на поштовању принципа владавине права. “Ми одбацујемо идеје о затвореним логорима", рекла је Андреа Налес, мислећи притом на транзитне центре око којих су се договориле демохришћанске партије. 

Опозиција критикије и тражи оставке 

“Ставите тачку на ову трагедију и молим Вас да се повучете", рекла је председница посланичке групе Алтернативе за Немачку (АфД) Алис Вајдел. Она је оптужила канцеларку да као решење избегличке кризе хоће да “прода свежањ нејасних декларација о намерама" са самита ЕУ. 

“Немачка се од фактора стабилности претворила у фактор хаоса у ЕУ, а за то одговорност сноси Ангела Меркел", рекла је Вајделова. 

Шеф посланичке групе Левице Дитмар Барч оптужио је ЦДУ и ЦСУ да су својим спором око избегличке политике нанели озбиљну штету демократији. “Радило се о моћи и о томе ко је у праву, а хуманост је остала ускраћена. Ви бисте с осмехом на лицу депортовали и Исуса“, рекао је Барч обраћајући се посланицима баварског ЦСУ у Бундестагу 

Лидер либерала (ФДП) Кристијан Линднер оптужио је Меркелову да се политиком избеглица бави још од јесени 2015, али без задовољавајућег решења проблема. “Истовремено, милиони људи у Немачкој очекују од владе да им реши проблеме из свакодневице. О томе ништа нисмо чули“, рекао је Линднер. 

И шеф посланичке групе Зелених Антон Хофрајтер критиковао је владину политику азила. “Хиљаде људи удавило се у Средоземљу, најсмртоноснијој граници на свету. Уместо да захвале посадама бродова за спасавање, они их третирају као криминалце. То ствара климу моралног пропадања", рекао је Хофрајтер.

Прочитајте ОВДЕ ко тражи разрешење Хашима Тачија и зашто.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли ће мигранти „доћи главе“ Европској унији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА