Најновије

ТРКА ЗА КОНТРОЛУ МОРА: Јапан послао носача хеликоптера у спорне воде, чека се одговор џина (ФОТО/ ВИДЕО)

Јапан ће послати велики носач хеликоптера у Јужно кинеско море и Индијски океан, другу годину заредом, не би ли редовни турнејама појачао своје присуство у овом стратешки важном поморском регион, саопштили су званичници.

"Кага" (Фото: Јутјуб)

- Ово је део јапанских напора да промовишу слободу пловидбе и отвореност у Индо-Пацифику – изјавио је неименовани извор упућен у план.

Носач хеликоптера “Кага”, који ће на двомесечну турнеју кренути у септембру, зауставиће се у лукама у југоисточним азијским земљама попут Индонезије, те Индије и Шри Ланке. “Кага”, класе "Изумо" је дуга 248 метара и може да оперише са неколико хеликоптера у исто време, пренео је Ројтерс.

- “Кагу” ће током путовања пратити брод јапанске морнарице, а можда ће учествовати у војним вежбама са ратним бродовима из других земаља у региону – рекао је неименовани званичник.

Портпарол јапанских поморских снага није желео да коментарише ове наводе.

Ради јачања улоге у региону, влада јапанског премијера Шинза Абеа је проширила ограничења полератног пацифистичког устава, слањем ратних бродова, авиона и трупа на прекоморске мисије. “Кага”, која је  велика као било који носач авиона којим је управљала јапанска Краљевска морнарица у Другом светском рату, се води као разарач како би остала у границама тих уставних ограничења.

Јапан је прошле године на сличну турнеју по Јужном кинеском мору и Индијском океану послао амфибију “Осуми”. Растуће присуство Јапана у тим водама показује да је осим Сједињених Држава и ова острвска пацифичка земља забринута због кинеског војног присуства у регион кроз који пролазе трговинске руте, кључне за јапанску и америчку економију.

Кина, која тврди да су њене намере мирољубиве, потеже право на већину Јужног кинеског мора и гради базе на острвцима у подручју. 

Кина је такође повећала број поморских операција у Индијском океану. Сједињене Државе одржавају редовне ваздушне и поморске патроле у Јужном кинеском мору, правдајући се да тиме осигуравају слободу пловидбе.

Јапан, међутим, није учествовао у овим америчким операцијама плашећи се да не испровоцира Кину, јер би то могло довести до тога да азијски џин повећа војно присуство у Источном кинеском мору, где се силе надмећу у територијалном спору, око контроле над ненастањеним острвцима у Јапану познатим као Сенкаку, а у Кини као Диаоју.

На делове Јужног кинеског мора право полажу и Малезија, Вијетнам, Филипини, Брунеји и Тајван. Ове воде су богате рибом, као и нафтним и гасним налазиштима.

Није тачно да је Русији упућен захтев за набавку система С-300. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ројтерс, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА