Најновије

ВУЧИЋ: Балкан да делује јединствено и када Европа не делује тако

Председник Србије Александар Вучић истакао је након састанка "балканске четворке" у Солуну да ове четири земље – Србија, Румунија, Грчка и Бугарска – у условима када Европа не делује увек јединствено, треба да делују јединственије и решавају проблеме на полуострву.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, након седнице Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније, указао да је задовољан сусретом, иако је, каже, као прави Србин увек нармштен и нешто му увек недостаје.

"За Србију је важно јер смо добили подршку на европском путу од наших приајтеља, важно јер ћемо заједнички радити на многим пројектима. Разговарали смо о путној комуникацији, железничким пругама, гасним интерконекцијама - дуже и озбиљније, одговорније него икада", пренео је председник.

Вучић је додао да су Грчка и Бугарска предложиле зајендичке таксе и тарифе, које се тичу ранијих предлога Дунавске комисије.

"То може да донесе огромну корист за све земље, да можемо на јединствен начин све да администрирамо. Ово ће донети економску корист становницима наших земаља", уверен је Вучић.

Констатовао је да је путна повезаност Србије и Румуније веома лоша, због чега је на овом састанку разговарано о ауто-путу Панчево-Вршац-Темишвар.

Такође, како је додао, са грчким премијером Алексисом Ципрасом разговарао је о железничкој прузи Београд-Скопље-Солун.

Вучић је обавестио присутне да Србија завршава своје путеве, да ће завршити свој део ауто-пута до Градине, бугарске границе, као и границе са Македонијом, све што се деценијама није радило.

Вучић: Важно да делујемо јединствено 

Када је реч о односима Београда и Приштине, захвалио је Грчкој, Румунији и Бугарској што су спремне да чују и саслушају став Србије.

"Никада се нисам мешао у суверена питања других земаља, а тако ни око имена вашег северног суседа. Али, нема сумње да је и у Србији, за сваког становника наше земље који види да су две стране, које су имале супростављене ставове, постигле договор, добра вест, добра вест за цео регион. Желим да се на такав начин настави убудуће, не улазећи у појединачне инетересе земаља", објаснио је председник.

Вучић је указао да је важно да ове четири земље, у условима када Европа не делује увек јединствено, оне делују јединственије и решавају проблеме на овом полуострву.

"Све што би одлагали, убудуће би нам се вратило као бумеранг", нагласио је он.

Вучић се нашалио са премијером Бугарске Бојком Борисовим да је био домаћин свих супова у овој години, додајући да је чекао када ће и Генералну скупштину УН у Бугарској да организује.

"Он ће и наш следећи сусрет организовати у Варни, али и Београд ће бити домаћин пре краја године", нагласио је председник Србије.

Вучић је изразио уверење да је могуће да ове четири земље донесу заједничке одлуке, а да ће јединствен систем тарифа и такси олакшати живот грађанима.

"Мислим да можемо још да приближимо тако пријатељске народе", закључио је председник Србије.

Ципрас: За европски Балкан и Србију у ЕУ

Премијер Грчке Алексис Ципрас, домаћин састанка западнобалканске четворке, поручио је да регион Западног Балкана има пред собом нову, динамичну перспективу, али да је потребно имати и визију и веру у региону и чинити и храбре кораке, понекад и "против струје".

"Само таквим корацима можемо да поставимо односе за европски Балкан, демократски Балкан, који неће бити угрожен национализмима, фобијама, окренутошћу самима себи, већ ће бити стабилно оријентисан ка заједничкој сарадњи", рекао је Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре у Солуну.

Како је рекао, у овој години донете су значајне одлуке о процесу пријема Србије и Црне Горе у ЕУ.

"ЕК је дала перспективу пријема 2025, али имали смо и одлуку о почетку приступних преговора 2019. у лето за Албанију и Бившу Југословенску Републику Македонију, под условом да се позитивно реши питање имена те змеље. Важно је то рећи, неопходан је позитиван тон", поручио је Ципрас.

Ципрас је истакао чињеницу да три земље "балканске четворке" – чланице ЕУ подржавају чланство Србије у ЕУ.

"Сматрамо да је Србија суштински члан европске породице и ускоро ће то и постати", додао је он.

Оценио је да нико није очекивао да ће се толико тога променити на Балкану за само годину дана од успостављања ове иницијативе, као и да ће се она проширити и на Румунију.

"Али она ће постати институција која формира динамику, покреће снаге, промовише заједнички начин размишљања о балканској сарадњи, доприносити догађајима у региону промовишући регионалну сарадње у циљу заједничког развоја Балкана", нагласио је Ципрас.

Ципрас: Нова перспектива за цео регион 

Грчки премијер је подсетио да је 2014. године одржан министарски састанак ЕУ на којем није покренут дневни ред из Солуна и да је председник ЕК Жан Клод Јункер тада рекао да у наредних пет година неће бити перспективе проширења.

Канцеларка Меркел је након тога покренула Берлински процес како би одржла живом перспективу повезивања ЕУ и Балкана, додао је он.

"Уследила је 2015-16. избегличка криза, али и последице економске кризе које су посебно имале тежак утицај на Грчку. Тешка за регон била је 2017. са кризама у БЈРМ и Албанији. Ове године, ова иницијатива коинцидара са преокретом када се ради о негативним догађајима и сада се полако ставра позитивна динамика", оценио је Ципрас.

Навео је да је ове године потписано више значајних споразума, пре свега историјски Споразум из Преспе, да је Бугарска председавала успешно ЕУ и да је то на неки начин, захваљујући њиховом договору, било "балканско председавање" , да је одржан Самит о Западном балкану у Софији, да следи самит 16 плус 1 следеће недеље у Бугарској и Самит Берлинске инцијативе у Лондону на којем ће први пут учестовати и Грчка.

"Годину дана раније то је било незмисливо, али то је реалност - нова перспектива за цео регион. Годину дана од формирања инцијативе дошла је стваралачка година за Балкан, отвара се нови циклус још више испуњен надом", нагласио је Ципрас.

Навео је да је паралелно одржан и састанак министара за инфраструктуру, чиме је конкретизован низ пројеката које желимо да подржимо - пре свега железничко повезивање (Солун-Кавала-Александропулис-Бургас-Варна-Русе).

Посебно је истакао жележничко повезивање Солуна, Скопља и Београда, што, како каже, треба да се убрза.

"Ту је и низ енергетских пројеката, а потребно је и подићи ниво грчких лука и лука на Црном мору. Наши министри припремили су пројекат који се односи за један транспортни прстен, повезивање четири балканске земље што даје посебан унапређени геополитчки положај региону. Балкан је на раскрсници три континента и може да има посебан значај у наредном периоду", закључио је Ципрас.

Борисов: Економско повезивање региона, Србији подршка ка ЕУ

Бугарски премијер Бојко Борисов каже да, кад је реч о Србији, државе "балканске четворке" увек подржавају њено чланство у ЕУ, као и напоре да "реши емоционално питање с Косовом".

"То је питање важно решити, а ми смо ту да помогнемо на путу ка чланству у ЕУ. Према Србији се увек понашамо као да је већ чланица ЕУ, јер то су наши пријатељи и суседи и председник Србије данас ни на један начин није осетио да ми немамо такав однос", рекао је Борисов на прес конференцији након састанка с председником Србије и премијерима Грчке и Румуније.

Како је рекао, данас у разговору представници четири земље нису делили Западни Балкан, јер су се окупили да говоре о будућности.

"Послали смо политичке поруке и то је веома важно и заједно можемо да инсистирамо на пријему Србије у ЕУ, али то подразумева да се морају испунити неки критеријуми", навео је и поновио да је и данашњи састанак требало да допринесе да се боље искористе шансе које се овим државама пружају.

У том је смислу рекао да очекује да се министри тих држава за наредни заједнички састанак припреме тако да могу да траже подршку од ЕУ за заједничке пројекте, те поручио да ће румунско председавање ЕУ имати исте приоритете као раније бугарско.

"Позваћемо и европског комесара за инфраструктуру да помогне, јер не желимо да шаљемо само политичке поруке, већ желимо да наше земље напредују и да се у том смислу такмиче", поручио је премијер Бугарске.

Данћила: Подршка Србији на путу ка ЕУ

Премијерка Румуније Вјорика Данћила истакла је да Западни Балкан игра значајну улогу у Европи, као и да Србија има пуну подршку Румуније на путу ка ЕУ.

Подсетила је да ће Румунија од 1. јануара 2019. године преузети председавање Европском унијом и да су, у том контексту, разговарали и о даљој подршци евроинтеграцијама Србије и целог региона.

"У разговору смо истакли да желимо да подржимо пријем Србије у ЕУ и желели смо да уверимо српског председника да има сву нашу подршку, и то не само на политичком нивоу", рекла је она у заједничком обраћању.

Како је додала, на састанку је било речи о пројектима значајним за све партнере, уз оцену да би министри четворке у будућности требало чешће да се сусрећу, како би се остварили циљеви.

Захвалила је домаћину састанка на гостопримству, наводећи да је Грчка веома важна земља у овом региону и игра велику улогу у његовом развоју, и честитала Бугарској на успешном председавању ЕУ у претходних шест месеци.

Херој са Кошара се разнео бомбом у Сремчици. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА