Најновије

ВУЧИЋ: Да ли ће нас Срби разумети?

Председник Александар Вучић поновио је да Србија води независну политику, да грађани одлучују, али да по питању Косова морамо имати реалан, рационалан и одговоран приступ, да гледамо у будућност и да се изборимо да извучемо највише што можемо за себе.

Вучић (Фото: Синхуа)

Александар Вучић је у Смедереву, после обиласка Железаре, рекао да је захвалан српском народу на Косову што је чувао своје огњиште кроз време и своје српско име и презиме.

На питање новинара о томе може ли се Србија супротстављати страним силама које заступају интересе Приштине, Вучић је рекао да није питање само супротстављања неким страним силама.

"Није питање само супротстављања неким страним силама. Србија води своју независну политику и на то сам поносан, ниједан амбасадор ме не зове и не говори шта треба да радим, што све није био случај неколико година уназад. Грађани одлучују", нагласио је председник.

Али, истакао је Вучић, није то само питање страних сила.

"Морамо да имамо реалан, рационалан и одговоран приступ, да не водимо рачуна само о дневнополитичким интересима. Да ли ће нас Срби разумети? Неће", оценио је председник.

Позвао се на то да често нема разумевање за резултате, односно да нико неће да каже да је добро, на пример, што је после 15 година поново отворен Народни музеј.

"Задовољан радом Владе, реконструкција сада није тема"

Вучић је изјавио да је задовољан радом Владе Србије, истичући да су сви показатељи на страни Србије.

"Сматрам да је Влада радила врло добро и задовољан сам. Нас су критиковали само за стопу раста, иако сам говорио да то није најважније, као што није најважнија висина плате у тренутку ако вам неко каже – имамо више плате, али имамо 30 одсто незапослености", рекао је Вучић и указао да је стопа незапослености у Србији 12 одсто, што је најнижи проценат у региону.

"Имамо највиши раст у првом кварталу, имамо суфицит једини у овом региону и шире, значи да смо успели да остваримо резултате реформама и великим променама", рекао је Вучић и додао да Србија данас, захваљујући кинеским инвеститорима, не издваја 12 милиона евра за Железару.

Вучић је најавио да ће повећање плата и пензија бити од новембра.

"Ја Влади честитам, Ани (Брнабић) честитам. Она се борила, трудила, честитам министрима, они су се трудили, борили, радили, а за оне за које Ана мисли да се нису довољно борили и трудили, уверен сам да ће ми као председнику и даље највеће странке у Србији то рећи, па ћемо о томе доносити одлуке, покушати у Србији још неке ствари да решимо, од којих су сви бежали деценијама, да решимо оно што је кључно за друштво, ако можемо", нагласио је председник.

У сваком случају сам задовољан и очекујем још боље резултате у години која је пред нама, додао је Вучић.

Када је реч о реконструкцији Владе, Вучић је навео да је уверен да ће му премијерка Ана Брнабић као председнику највеће странке рећи за оне за које мисли да се нису довољно трудили, али да реконструкција свакако није тема док не учинимо све што се може на решавању питања које нас је деценијама оптерећивало, питања Косова и Метохије.

"Крајем лета, почетком јесени сусрет са Сијем у Кини"

Председник је обелоданио у Смедереву да ће се крајем лета или почетком јесени у Кини састати са кинеским председником Си Ђинпингом.

"Већ ми је обезбеђен сусрет са председником Сијем крајем лета или почетком јесени у Народној Републици Кини. Ја ћу га опет нешто молити за нашу земљу, а председник Си је увек био велики пријатељ наше земље и до сада, кад год смо га молили нешто за Србију, он је то учинио", рекао је Вучић новинарима у Смедереву.

Припремајући се за разговоре са кинеским званичницима, са кинеским амбасадором састаје се, каже, два пута недељно и чешће.

"Разговараћемо и о другим пројектима, нешто ће од путева опет да граде Кинези, нешто Турци, нешто Американци. Разговарамо и о војнотехничкој сарадњи. То је за нашу земљу важно, наша земља је војно неутрална и морамо да будемо јачи и чвршћи. О свему томе разговарамо са пријатељима Кинезима", рекао је Вучић.

Ако се Кинези определе за Бор, онда ће Кинези бити од Смедерева до Бора и имаћемо нову тему за разговор, додао је Вучић, подсетивши да су Кинези ушли и у "Икарбус".

Како каже, Сија ће молити "за нешто више".

"А ја знам да Си мене не може да одбије. Ја му кажем: 'Председниче, док ми не обећате да ћете доћи у Србију, ја одавде не идем.' Кад се чује реакција оних око њега, кад почну да се смеју, знам да долази. Тако ћу да га молим за други велики пројекат", каже Вучић.

Како је рекао, "имамо нешто велико за Банат", али то не сме да каже док све не буде завршено.

"Нешто за Средњобанатски округ. Били смо у конкуренцији са више земаља, сад смо остали ми и Пољска и боримо се да то буде Зрењанин", нагласио је председник.

"Малтретирају људе да би се тукли ко ће да буде лидер"

Вучић истиче да нема никакав проблем што је председник ПСГ Саша Јанковић најавио да ће покренути иницијативу за његову смену, те да има важнија посла, али је приметио да ће поједини малтретирати људе да би се међусобно тукли ко ће да буде лидер опозиције. 

"Шта сад хоће? Да Ђиласа поставим за градоначелника, а њега за премијера? Прикупљаће потписе за шта? Изгледа да га (Јанковића) је страшно заболело то што је из Уставног права на муфте прошао са шестицом, једва, да још није научио како иду све процедуре, а ја немам никакав проблем", рекао је Вучић. 

"Нека они раде свој посао, нека губе време, малтретирају људе да би се они тукли око себе ко ће да им буде лидер за пет, десет и 15 одсто. Ја имам важнија посла којима се бавим", рекао је Вучић.

Коментаришући критике ДС-а да је СНС више новца издвојила за расвету у Београду, а смањила за образовање деце, Вучић је поручио да они данас још враћају дугове београдске власти на чијем је челу био Ђилас. 

"Ми данас још враћамо дугове родитељима у Београду за вртиће које су наплаћивали двоструко више, све то што им је Ђилас наплаћивао да би био он богатији, да би Јеремић био још богатији, да би Јанковић имао највећу плату у Србији", указао је Вучић. 

Када је реч о расвети, Вучић каже да се нада да ће улагати још више јер, како каже, Београд привлачи све више туриста. 

"То што су они почели да мрзе и свој град, и своју земљу...", приметио је Вучић, наводећи да се број туриста у српској престници годишње увећава за двоцифрени број, те да сада, за разлику од претходног периода, гости могу да посете два музеја више. 

Нагласио је и да ће самосталним уметницима којима претходна власт у Београду није уплатила доприносе, сада то решити, а њих, како каже, има 2.500.

На питање како коментарише изјаву Драгана Ђиласа да је бесмислена и срамна одлука о именовању кошаркаша Партизана и репрезентације Југославије Горана Грбовића за директора "Штарк арене", Вучић је рекао да је срамно да Драган Ђилас о било коме говори и да користи такве речи, а да "придев срамни најпре иде уз његово понашање".

"И најпре би стајало уз његово понашање и пљачку коју је обавио против грађана Србије, као и његов страначки пријатељ Јеремић. Сви они заједно су пљачкали и постали једни од најбогатијих људи", рекао је Вучић. 

Вучић каже да Ђиласу смета "један поштен човек, легенда Партизана" и да верује да ће Грбовић донети више спортских садржаја на новом радном месту. 

"Моја порука Грбовићу је да се не секира, што горе они о њему говоре, то ће га народ више волети и то ће га људи више поздрављати на сваком месту", поручио је Вучић. 

Шиптарски бандити изболи ножем српског младића! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА