Најновије

(ИНТЕРВЈУ) ЈАНКО БАЧЕВ, ЛИДЕР ЈЕДИНСТВЕНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Укинућемо признање Косова и склопити стратешки савез са Русијом!

Јанко Бачев, председник партије Јединствена Македонија и Универзитетски професор мећународног права говори у ексклузивном интервјуу за Правду о ситуацији у Македонији, односу према Србији, повлачењу признања Косова, стварњу савеза са Русијом и другим актуелним питањима.

Јанко Бачев (Фото: Јединствена Македонија)

Господине Бачев фотографије са митинга одржаног у Скопљу против промене имена Македоније на којима сте носили македонске и руске заставе обишле су свет, СДСМ и западни медији су пожурили да кажу да иза протеста стоји Русија, док су вас из ВМРО оптужили да сте убачени од стране Заева како би обесмили протест. Шта Ви кажете на то?

Македонски народ свакодневно протествује против промене имена. Мећутим, код марионетске власти у Скопљу појавила се нервоза због чињенице да промена имена неће проћи. На једном од тих протеста било је бруталне употребе силе од полиције. Ја сам се попео на полициски хермелин са руском и македонском заставом баш у тренутку кад су полицијска оклопна возила кренула буквално да газе народ. У том тренутку сам стао испред првог полициског хермелина из конвоја полициских возила који су кренули на мене и озбиљно ме повредила, па сам се попео на возило и позвао народ да скандира „Македонија“, „Македонија“. Конвој полициских возила је био заустављен, а на општо изненађење после тога полиција је кренула на миран народ шок-бомбама и сузавцем и било је много поврећених лица иако је народ мирно протестовао. Што се тиче неке руске повезаности, да, има, то може да се види на томе што смо ми веома блиски народи у генетском, културном, језичном, религијском смислу, које делимо исте вредности утемељене на традиционализму, на подршку руских глобалних напора за мир, стабилност и безбедност, потребе за националан и религиски идентитет нација, правде, поштовање међународног права, слободу и људско достојанство. Руски председник Путин је на отвореној сцени ијзавио да писменост долази из македонске земље. Што се тиче ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ као марионете Запада и који контролишу медије у Македонији, у очајничком су покушају преко наменске пропаганде да нас оцрне, имајући у виду да су свесни да долази њихов крај и да долази нова легитимна власт Јединствене Македоније.

Да ли се ВМРО сада налази у парадоксалној позицији, пошто се са једне стране противе промени имена Македоније, али се као СДСМ и Заев и даље залажу за ЕУ и НАТО? Не може се бити истовремено за ЕУ и НАТО и против „Северне Македоније“. Слажете ли се?

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ су на истим позицијама - промене имена Македоније. Разлика је у нијансима. СДСМ је за промену имена и на домаћем и на мећународном плану, а ВМРО-ДПМНЕ за промену имена на мећународном плану, а само код куће, у Македонији, да будемо Република Македонија. То су погубне позиције за Македонију и Македонце. Ове две странке 27 година се мењају на власти у Македонији. То је уствари једна иста странка коју зовемо „Погреб за Македонију“ састављена од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Власти у Македонији у минулих 27 година су марионете у рукама страних ментора са Запада. Али добро је што сада народ има јасну политичку понуду у Македонији. С једне стране, имамо ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, које су руковоћене из истог страног центра, и они кажу да Македонија нема алтернативу за НАТО и ЕУ. Дакле, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ су на истим позицијама! Македонија у ЕУ и НАТО са либералним вредностима (хомосексуалност, истополни бракови, усвајање деце од стране истополних бракова, дрогирана омладина...) промена имена, идентитет, устав, канонизацију, прекомпонивање политичког система, неоколонијално економско ропство... С друге стране смо ми, Јединствена Македонија, који кажемо стратешки савез са Русијом и чланство у Евроазиском економском савезу, традиционалним вредностима, националног и верског идентитета, заштита имена, идентитета, суверенитета и територијалног интегритета, стварање, а не уништење економије са перспективом за грађане чланица Евроазијске економске уније да живе у својој домовини, велико тржиште за наше производе где неће бити уцењивани, као наше садашње уцењивање ради корпоративних интереса Запада. Дакле, Македонија сада имати могућност избора. Будућност припада Русији, Кини и другим земљама из БРИК групе. Македонија мора бити део те будућности! Јединствена Македонија ће остварити ову будућност заједно са македонским народом да останемо своји на своме и очување Македоније и Македонаца и свих грађана Македоније. Ово ће ускоро постати стварност, јер нови геополитички догађаји на Балкану се наговештавају. Они долазе!

Кажите нам нешто о Вашој партији Јединственој Македонији, колико је она снажна и какав је њен  тренутни рејтинг у Македонији? Да ли Вас грађани препознају као будућу политичку снагу у земљи?

Централни Комитет наше странке као највиши одлучујићи орган између два Конгреса, на седници од 21. јануара ове године донео је битне одлуке за које није претерано рећи да имају историски значај за странку и државу. Са аспекта странке, одлучили смо наша странка Народни покрет за Македоније у будућности наступа са називом: Јединствена Македонија. Са аспекта државе, Јединствена Македонија ће се залагати за радикалан преокрет у македонској политици, шта подразумева стратешки савез са Русијом и чланство Македоније у Евроазиској економској унији. Континуитет Народни покрет за Македоније и Јединствене Македоније је неспоран и огледа се у нашим циљевима, који значе остајање на првој линију у борби за одбрану македонских националних и државних интереса. Народни покрет за Македонију је сагледао потребу за другачији приступ заштите Македоније и македонског народа који су нападнути од иностраних и домаћих сила и које чине дезинтеграцију македонског народа и државе, нападајући директно наше македонско исконско име и идентитет. Тај другачији приступ има за циљ да регрутује целокупни македонски потенцијал и да га уклопи у системе које нуде заштиту територијалног суверенитета и посебност нација.

Народни  покрет за Македонију, сада Јединствена Македонија, је аутохтон и аутономни политички субјект, по свом настанку, структури и по својој политичкој филозофији, што нас чини сасвим различитим и другачијим од свих странака у Македонији. Наша странка није настала са деобом, цепању, приклањању или спајањем са неком од постојећих странака, а још мање као последица каријеристичких амбиција њених основача. Напротив! Откако је послата тужна слика Македоније после Отаџбинског рата са шиптарским терористима 2001. године, Народни покрет за Македонију, сада Јединствена Македонија, појавио се на политичкој сцени. Геноцидне-фашистичке организације НАТО и ЕУ  у спрези са марионетским властима у Македонији, после Отаџбинског рата из 2001. године наметнули си „Рамковни споразум“ који је преточен у Устав, а који дефинише Македонију као неки збир етничких заједница са брисањем македонског народа у Уставу.

Значи, осим националне, реализоваћемо и социјалну револуцију, која подразумева поништавање свих штетних правних аката за македонски народ и државу, затвор и целокупна конфискација имовиине криминалаца, квинслига и националних издајица, у складу са законима који ће произаћи из новог македонског Устава, строге казне за кривце у македонској криминалној приватизацији, ревизију и одузимање украденог у криминалној приватизацији у који је извршен грабеж друштвеног капитала који 45 година уназад су стварали сви радни људи у социјализму како и ревизија и одузимање украденог у постприватизацијском периоду. Као илустрацију, у Македонији је украдено у криминалној приватизацији за време владавине СДСМ око 5 милијарди тадашних немачких марака, а у постприватизациском периоду за време владавине ВМРО-ДПМНЕ су украдене око 5 милијарди евра. Тако да, нема никаве разлике измећу ове две странке, осим што једни су крали у маркама, а други у еврима.

Ми смо сада свакодневно на терену, ширимо нашу партијску инфраструкутру и до краја лета имаћемо партиске локалне организација у целој Македонији. Сада имамо 56 општинских комитета (у Македонији има 80 општина), а отпочели смо са основањем и бројне заграничне комитете у Европи, Канади, САД и Аустралији, практично свуда где живи бројна македонска заједница у инсотранству. На јесен планирамо страначки конгрес, па следе председнички избори у Македонији, као и неке друге страначке активности. Једном речју, по плану теку зацртане припреме Јединствена Македоније да доће на власт. Иначе, народ масовно прихвата идеју за савез са Русију, шта значи да бројне анкете разноразних шпијунских организација Запада и Сороша који су нас 27 година тровали подацима да народ жели у НАТО, у ствари су једна велика превара и ми то сада директно гледамо на терену. Јединствена Македонија, македонски народ и већи део граћана Републике Македоније траже да буде остварен тај историски стратешки савез са Русијом. Јединствена Македонија ће остварити јасно изражену намеру народа за савез са Русијом и чланство у ЕЕУ (Евроазијском економском савезу).

Господине Бачев, какав је став Јединствене Македоније по питању односа Македоније и Србије, да ли сматрате, имајући у виду блискост наших народа, да би наше две земље требало да иду у правцу што чвршћих односа, поготово ако узмемо у обзир претње по безбедност наших држава које долазе од стране великоалбансог експанзионизма под диригентском палицом Запада? 

Нова легална власт Јединствене Македоније ће се залагати за односа са Србијом на највишем нивоу - савезничком.  Ми у  Србију и српском народ гледамо наше савезнике. Нажалост, наша марионетска власт је направила крупну историјску грешку са признањем Косова и то ћемо исправити. Нећемо допустити при евентуалном војном судару Србије и тзв. Косова да наша марионетска власт пусти македонске војнике у саставу НАТО-а да се боре за тзв. Косово против српских и руских војника за осварење шиптарских интереса.  У Србији,  Македонци имају сва права, Србија не доводи у питање нашу територијални интегритет, суверенитет, унитарност, наше име, а у духу наших савезничких односа решићемо и црквени проблем измећу МПЦ и СПЦ.

Какав је став Јединствене Македоније по питању Косова и Метохије, да ли би доласком на власт преиспитали признање независности Косова и да ли имате контакте са неком партијом у Србији?

У најтежим тренуцима за Македонију, македонски Албанци раде против наших виталних интереса у спрези са својим западним менторима. Праве план за федерализацију/кантонизацију државе, траже промену имена и све то ми у Јединственој Македонији бележимо. Јединствена Македонија је ових дана на конференцији за новинаре поручила македонским Албанаца да долазе геополитичке промене у региону и саветовали смо их да отпочну са учењем руског језика, а радикалне Албанце да почну да уче да пливају. Што се Косова тиче, ту нема дилеме, Косово је део Србије! Можда и најромантичнији део Србије, и верујем да у новим геополитичких околностима на Балкану ствари ће доћи на своје место. Што се тиче Јединствене Македоније, већ смо отпочели са процедуром преиспитивања признања независности Косова. Јединствена Македонија је 23. априла ове године поднела захтев нашој Влади за доношење Одлуке за повлачењем Одлуке признања Косова коју је македонска влада донела 9. октобра 2008. године. Једна од првих задатака нове  власти  Јединствене  Македоније биће управо повлачење признање Косова. Иначе, још нисмо успоставили контакте са неком партијом у Србији, а верујем ускоро ће бити.

Иницијатива за повлачење признања Косова

Ви се залажете са улазак Македоније у Евроазијску унију и ОДКБ, у Србији је велика већина народа за савез са Русијом, да ли и у Македонији сазрева свест у народу да је савез са Русијом једини начин за опстанак народа и државе?

Нема дилеме код Јединствене Македоније, македонком народу и већи део граћана Републике Македоније да само стратешки савез са Русијом и чланство у Евроазиској економској унији осигуравају опстанак и просперитет народа и државе. Нова легитимна власт Јединствене Македоније која долази, оствари ће радикалан преокрет у македонској политици - савез Русијом и чланство у ЕЕУ. Недавно смо одштампали Проглас Јединствене Македоније који за почетак је дистрибуиран у 100.000 примерака и у коме су дати разлози зашто стратешки савез са Русијом и чланство Македоније у ЕЕУ, као и набрајањем прецизних корака на економском и политичком плану које ће реализовати нова легална и легитимна власт Јединствене Македоније.

Каква је улога Бугарске у садашњој кризи у Македонији? Не тако давно потписан је споразум између нове власти у Скопљу са Софијом, о чему се ради? Чини се да Бугарска као НАТО земља добија од Запада одрешене руке да реализује своје давне претензије према Македонији?

Општи закључак је да Споразум са Бугарском штети македонским националним и државним интересима и Македонцима који живе у Бугарској, да је то контрадикторно и супротно принципима општег међународног права и права Уједињених нација, чије су дефекти основа за његово поништење. Овај споразум целосно брише Македонце у Бугарској иако према међународном праву, мањинска и људска права су правила јус когенса (апсолутно обавезно међународно право), које државе нису овлашћене да се одрекну путем договорног ангажмана. Ово је потврђује од најкомпетентније место - Комисија УН за међународно право, Y-book of ILC, 1966/II, стр. 247-249. Иначе, споразум се различито тумачи - марионетска власт у Скопљу доживљава споразум еуфорично а код народа изазива разочарење, фрустрације и забринутост. Све у свему, дошло је до изобличења познатих међународних чињеница са покушајем да се Македонија представи као вештачка држава на месту стварних вештачких држава као што је Бугарска (створена царском Русијом и Грчком коју је створио Запад). Иронично је то што у историји други су нас делили, а сада сами причамо и договарамо деобе између Македонаца, а то је пројекат марионетске власти у Скопљу купљене и корумпиране од њених страних ментора. Нова власт Јединствене Македоније поништиће све споразуме на антимакедонском и антидржавном основом. Иначе, бугарске претензије не престају. Међутим, у Македонији је занемарљив број истинских македонских Бугара и то ће се видети на наредним изборима имајући у виду да је пре месец дана формирана странкаа македонских Бугара у Македонији. То су људи-јаничари, одроћени Македонци који нису издржали у историји, нешто као Бошњаци у Босни за које је опште познато да су Срби који нису издржали у историји.

Желимо Вам пуно успеха у даљем раду, имате ли Ви неку поруку коју желите да упутите читаоцима у Србији?

Српски народ као и македонски народ је дубоко узнемирен и забринут од опасне НАТО авантуре у региону и зато желим да охрабрим наш братски српски народ да долазе бољи дани. Ускоро долазе геостратешка померења на Балкану, у Србији и Македонији, они се наговештавају и у таквим новопостојећим околностима, нове власти у нашим државама који ће произаћи из народа, знаће како да се ухвате у коштац са проблемима политичке, безбедносне, економске и било какве природе и да расчисте са свим домаћим издајицама који у спрези са својим страним менторима 27 година краду, лажу и растурају властите државе.

Прочитајте ОВДЕ како је Марија Захарова прокоментарисала посету Порошенка Србији.

Извор: Правда/Зоран Вујасиновић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест у Скопљу против промене имена Македоније

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА