Најновије

САД започеле највећи трговински рат у историји, Кина приморана да одговори

Кинеско министарство трговине је саопштило да земља нема избора осим да одговори након што су САД "покренуле највећи трговински рат у економској историји", јер су тарифе Вашингтона у износу од 25 одсто за разну кинеску робу ступиле на снагу.

Ђинпинг и Трамп (Фото: Синхуа)

„САД су од 6. јула увеле царину од 25 одсто на увоз одређене робе из Кине у вредности од 34 милијарде долара. Сједињене Америчке Државе прекршиле су правила СТО и покренуле највећи трговински рат у економској историји“, наводи се у саопштењу Министарства.

Нове царине администрација Трампа примењуе на 818 кинеских роба у вредности 34 милијарде долара. Ово је прва фаза царина САД на кинеску робу, од укупно планираних 450 милијарди долара кинеске робе.

Кина је упозорила да, иако је обећала да неће "задати први ударац", да је сада приморана да одговори ради одбране својих кључних интереса. Пекинг је обећао да ће обавестити и Светску трговинску организацију и радити са другим земљама како би "заједнички заштитио слободну трговину и мултилатерални систем".

Док се Пекинг припрема да одговори на нове царине, упозорио је да ће САД "пуцати себи у ногу и повредити свет". Према саопштењима из Пекинга, припремљене су реципрочне мере које би требале ступити на снагу истог дана.

Војска САД надмашује Русију буџетом за 10 пута, али су војно слабији. Како је то могуће прочитајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Животни пут председника Си Ђинпинга

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА