Најновије

СРПСКО ЗБЛИЖАВАЊЕ С КИЈЕВОМ: Опасна игра са руским живцима!

Посета украјинског председника Петра Порошенка Србији, о којој се скоро ништа није знало до његовог слетања на београдски аеродром, била је изненађујућа за српску јавност.

Порошенко и Вучић (Фото: Јутјуб)

Првенствено због ранијих препуцавања на ивици инцидента српске власти и амбасадора Украјине Олександра Александровича, али и што би ово зближавање са Кијевом могло да наљути Москву. Зачуђујуће је и да Порошенка није дочекао председник Србије Александар Вучић, већ министарка за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић.  

Ипак, два председника су разговарала и истакла да међусобну подршку интегритету и територијалном суверенитету. Тиме је Србија остала доследна ставу да Крим не види као део Русије, али и да Русији не уводи санкције због Крима.

Љути радикали

Поводом посете Порошенка огласили су се и радикали, истакавши да је Крим је део Русије, и да то званична Србија мора да прихвати. Они сарадњу с Русијом виде као једино решење.

- Изјава председника да подржава територијални интегритет Украјине и Крим као саставни део апсолутно је неприхватљива, неутемељена и супротна српским националним интересима - кажу у СРС-у.

Москва се неће љутити, тврди аналитичар Драгомир Анђелковић, истичући да Русија од Србије очекује да приликом изјашњавања за међународне резолуције гласа у корист Русије или буде неутрална.

Сусрет два председника он види као формално изглађивање односа.

- Постоје дубинска неслагања, али формално не постоје. Иначе, Србија не сме да рескира односе са Русијом, али ни са Украјином због геополитичког позоришта иако Кијев на нас гледа негативно због односа са Москвом - појашњава Анђелковић за "Вести".

Да је реч о покушају Србије да балансира између Истока и Запада, мишљења је дописник руског "Комерсанта" Генадиј Сисојев који сматра да тим балансирањем нису задовољни ни Русија ни Запад.

Посету Порошенка види као пуну контроверзи јер јој није дат публицитет, а онда је он примљен на највишем нивоу и видео се чак и са патријархом СПЦ. Сисојев каже да је до посете вероватно дошло под притиском Запада који је за превазилажење кризе у односима две државе.

Та криза је била последица низа инцидената у односима претходних година. Украјина је замерила Србији на гласању против ње поводом резолуције о људским правима на Криму, као и што је амбасадор Украјине чекао пријем код шефа српске дипломатије 14 месеци.

Србију је наљутило када је при гласању о чланству Косова у Унеско 2015, делегација Украјине била ван сале, што је било директно супротно српским интересима. Украјина је протестовала што српски државни врх у предизборним кампањама говори о "украјинском сценарију рата и сукоба", а Београд је био незадовољан када је Кијев подржао предлоге запада о измени мандата УнмикК на Космету и динамике седница СБ УН о раду Унмика.

Свађе је било и око српских плаћеника на страни проруских сепаратиста у источној Украјини, крајем 2017, кад су обе земље повлачиле амбасадоре на консултације.

Укидање виза

Порошенко и Вучић су разговарали о могућностима за економско напредовање, потписан је споразум о укидању виза држављанима Украјине, а било је речи и о уласку две земље 2025. у ЕУ.
- Данас сам поклонио председнику књигу "Кратка историја Украјине", звучи исто исто и на српском и на украјнском - казао је Порошенко.

Посланик Двери Иван Костић тврди да је био затворен у холу Скупштине Србије и да му је забрањено да одржи конференцију за новинаре, да не би јавно протестовао због доласка Порошенка у српски Парламент.

- То што се догодило је скандал! Пар минута пре доласка Порошенка, док сам чекао термин за конференцију за новинаре у Скупштини, пришла ми је Маја Гојковић и отела транспарент са натписом "Крим је Русија - Косово је Србија".

Вређала ме је и рекла и да су Двери испод цензуса и да и даље има масницу од "насилника" из Двери. Одговорио сам да као народни посланик имам право на изнесем политички став и да је њена осионост велика срамота за Скупштину и српски народ, нарочито јер у име државе гости фашисту Порошенка, човека који убија децу, чији Бандеровци марширају Кијевом и уништили су више од 90 православних храмова и споменика ослободиоцима од фашизма из Другог светског рата - каже Костић.

Он додаје да је обезбеђење Народне скупштине добило налог да му онемогући кретање докле год је Порошенко у згради, и да је "председница Скупштине Маја Гојковића претила сарадницима посланичке групе Двери да могу да "покупе радне књижице", односно да ће да добити отказ."

Прочитајте ОВДЕ зашто су режимски медији прећутали важну поруку Сергеја Железњака?

Извор: Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Подржавамо територијални интегритет Украјине, као што и Кијев подржава Србију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА