Најновије

БАЈЧЕТИНСКИ СЕЉАК ПРЕВЕСЛАО ЈЕЗУИТУ: Како је Тома Николић зезнуо папу Фрању

Папа Фрања требало је да посети Србију 21. и 22. маја 2016. године, али је позив у последњем тренутку отказан наводно због избора, како је гласило званично образложење, а не због негативног става СПЦ.

Николић и папа (фото: Јутјуб)

Папа је потврдио долазак по позиву тадашњег председника Томислава Николића и био је спреман да дође у Београд, али је тај долазак у последњем моменту отказан.

Дипломатски извори Данаса кажу да је поступак Николића велики међународни скандал и да позив поглавару Римокатоличке цркве није ни требало да буде упућен, с обзиром на општепознати став СПЦ. Такође, постављају питање због чега се министар Дачић баш сада толико залаже за долазак папе, када се о томе годинама није говорило. Најчешће помињан разлог је "ударање контре" СПЦ, због критичког става Цркве о начину решавања косовског питања.

Министар спољних послова Ивица Дачић јуче је пред камерама показао документ у коме се отправник послова Ватикана у јануару 2016. године обратио тадашњем председнику Томиславу Николићу потврђујући посету папе. Дачић је, међутим, навео да се Николић консултовао са Српском православном црквом, после чега је посета папи отказана.

- То је веома лоше и штетно, јер се ми играмо са нашим националним интересима. Уважавам све разлоге наше цркве, али долазак папе је у нашем интересу - рекао је Дачић.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар, с друге стране, тврди да је посета папе отказана због избора, а не због става СПЦ.

- У образложењу у којем је тадашњи председник Србије Николић послао Ватикану отказавши планирану посету папе Фрање наведено је да се она отказује због мајских избора, а не због става СПЦ. Папа је био спреман да дође у Србију. Све је било испланирано, али дипломатски протоколи налажу да се такве посете не најављују унапред, из разлога што папа може да буде спречен у последњем тренутку и посету откаже. Међутим, опозив је стигао са српске стране - каже Хочевар.

На питање зашто након избора папа није дошао, наш саговорник истиче да за то постоји протокол, који би подразумевао нови позив и заказивање датума, до чега није дошло.

Социолошкиња и бивша амбасадорка у Мексику Весна Пешић каже за Данас да је Томислав Николић сада маргинална личност, и да његовим изјавама не треба придавати важност.

- Он је сигурно слагао папу, као што је лагао и за 1.000 других ствари. Верујем да је прича о изборима била само изговор, и да је права препрека за долазак папе став СПЦ. Интересантно је и то што се Дачић сада одједном сетио папе и његовог доласка. Питање је зашто је то њему битно и по чијем налогу говори оно што је у супротности са ставом цркве - истиче Пешић.

Томислав Николић је у јулу 2014. разговарао у Београду са секретаром Свете столице за односе са другим државама, Домиником Мамбертијем, коме се захвалио на томе што Ватикан није признао "једнострано проглашену независност Косова и Метохије". Он је у писму захвалности позвао папу да дође у Србију.

Годину дана касније, Николић је папу посетио у Ватикану, и том приликом су разговарали о свим отвореним питањима између две цркве, али и о политици и мигрантској кризи.

ОВДЕ погледајте паклени Вучићев план за предају Косова и Метохије.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Николић и папа Фрања

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА