Најновије

КО О ЧЕМУ ХРВАТИ О РАТУ: Модрићу су четници убили деду, Ловренова породица остала без свега

Хрватски медији на дан одигравања утакмице четвртфинала између селекције њихове земље и домаћина Русије подгревају атмосферу преносећи трауматична искуства репрезентативаца некадашње југословенске републике за време рата.

Репрезентација Хрватске (Фото: РИА)

“Коцкасти” немају мира и очигледно више размишљају о рату са Србијом него ли о полуфиналу Мундијала. Пред полазак у Русију посетили су Вуковар и са заставом из Книна кренули на пут, па је онда селектор Златко Далић тријумф над Нигеријом посветио «бранитељима». Током јучерашњег дана су призивали «ногометну олују», а сада су отишли корак даље, па броје погинуле у рату, који се завршио пре више од две деценије.

Наиме, хрватски медији на дан одигравања утакмице између селекције њихове земље и Русије подгревају атмосферу преносећи трауматична искуства репрезентативаца некадашње југословенске републике за време рата у бившој заједничкој држави.

Звезда Реал Мадрида и најбољи хрватски фудбалер Лука Модрић је своју каријеру започео у Задру, а Вечерњи лист пише да је позадину за његово пресељење у тај градбиорат. Наиме, његовог деду Луку убили су припадници ЈНА, па је његов отац Стипе породицу одвео у Задар.

«Кад смо тога дана чули рафале, помислили смо на најгоре, да су опет неког убили. Тражили смо старог Луку који је отишао за благом и пронашли га мртвог. Након покопа, родитељи и мали Лука некако су успели да пређу у Задар. Чим су изишли, одмах су им запалили кућу», рекао је рођак Луке Модрића, Станко.

Рата се подсетио и Дејан Ловрен који је током рата имао деду у Немачкој. Он је пребегао из Краљеве Сутјеске, прво у Зеницу као трогодишњак, а недуго затим у Немачку.

«Могу рећи да смо ми имали среће. Мој је деда је радио у Немачкој и имао је папире па смо сви могли да одемо код њега. Да нисмо, не знам где бисмо завршили. Ко зна, можда бисмо моја породица и ја данас били под земљом. Ето, и то је могуће. Један од мојих најбољих пријатеља из средње школе, чији је отац био војник, једног дана је био сав уплакан. Питао сам га што се догодило, а он ми је рекао како му је тог дана погинуо отац. То је лако могао бити и мој отац», рекао је Ловрен, а преноси Вечерњи.

Српски радикали позивају грађане да вечерас прославе победу Русије над Хрватском, више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Олуја, колона дуга вековима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА