Најновије

Да ли Срби желе референдум о Косову?

На евентуално референдумско питање да ли бисте прихватили да Косово добије столицу у УН, а да Србија уђе у ЕУ, чак 59 одсто испитаника одговорило је негативно. Тек 22 одсто анкетираних би прихватило, а 19 процената нема став.

Илустрација (Фото: Правда)

Ово показује последње истраживање агенције "Фактор плус", рађено од 1. до 6. јула, у којем је учествовало 1.200 испитаника из централне Србије.

- Резултат је овде убедљиво негативан и извесно је да тако формулисано референдумско питање не би прошло - каже Владимир Пејић из агенције "Фактор плус".

Када би на евентуалном референдуму о коначном статусу Косова и Метохије било да само север Косова остане у Србији, против би било 44 процента, 32 одсто би гласало "за", а 24 нема став.

- И овде је прилично убедљив проценат оних који би негативно гласали, али уз свеобухватну кампању и на мишиће, можда би могло нешто да се уради - наводи Пејић.

На питање какав став имају о референдуму када је реч о коначном статусу КиМ, 61 одсто испитаних је рекло да је то једини исправан начин да се народ изјасни и да потпуно подржава његово одржавање, 12 процената подржава, али мислим да резултат неће бити уважен, 14 одсто наводи да је то пребацивање одговорности на народ, а 11 да нема потребе за тим.

- Очигледно је да грађани већински сматрају да је референдум неопходан, што је демократски и поштено. Референдуми се расписују и за далеко мање важне ствари, па је логично да се грађани питају и о судбини једног дела државне територије - објашњава Пејић и каже да се у Словенији референдум расписује са питањем да ли продавнице треба да раде недељом, па да је фер да се распише и код далеко озбиљнијих ствари.

Паклени Вучићев план за предају Косова и Метохије можете видети ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Стани Вучићу, није Косово твоје па да га ти решаваш" 

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА