Најновије

СРБИ НА ЈУГУ КОСМЕТА У УЖАСУ: Горе је било само за време рата

Напад на Николу Дејановића, 23-годишњака из Прилужја, који се и даље налази у болници, уплашио је и узнемирио Србе на Косову. У последњих месец дана то је друго рањавање младића српске националности, док се пљачке српских домаћинастава бележе сваког месеца од почетка године.

Косово и Метохија (фото: Синхуа)

- То је трагичан догађај и само је Бог помогао да не дође и до фаталног исхода. На жалост, напада има готово свакодневно, али несрећа је у томе што се о некима јавност обавештава, а о некима не. Зависно када је то пробитачно за некакав политички моменат. Када би се јавност обавештавала о свим, починиоци би се теже одлучивали за нападе - каже Александар Ђикић, потпредседник Српског националног форума. 

У Прилужју, једном од највећих српских села на северу Косова, а које се налази на потезу Косовска Митровица - Приштина, јужно од Ибра, живи неколико стотина српских домаћинства. Александар Мишић, председник Привременог органа општине Вучитрн, подсећа да је раније било крађа, али да се овакав напад до сад није десио. 

- Народ је узнемирен, јер ово је покушај застрашивања. Али, прошли смо и горе ситуације, било је рата, а данас се малте не сваки дан Срби на Косову сусрећу са разним нападима и у Митровици, и у Грачаници, Штрпцу... За нас који смо остали на својим огњиштима је тај осећај исти, где год је Србин нападнут. Порука овога је и да треба да станемо мало и да видимо како даље, јер овакав случај нам се још није десио. Верујемо нашој држави Србији, то је наша нада. И сада када нам се ово десило, одмах су нас звали из Канцеларије за КиМ, и то нам пуно значи да нисмо сами - каже Мишић. О свакодневици мештана, Мишић каже да је довољно описује синтагма "живот у енклави" и да је посебан проблем за младе.

Спреј, па нож

Никола Дејановић је испричао да га је напала група Албанаца док се са братом враћао кући из кафића. Његова мајка Биљана каже да су их питали нешто на албанском, али да они нису зналиу пошто нису разумела. Онда су их напали спрејом, а Николу изболи ножем и да он има три убода.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио напад на на српске младиће у Прилужју код Вучитрна и подсетио на недавно рањавање Александра Јевтића у Сувом Долу код Косовске Митровице. Ноћ пре рањавања је каменована српска амбуланта у Сувом Долу, што је био четврти напад у периоду од два месеца.

Атмосфера страха

Чак 95 одсто Срба се не осећа безбедно на Косову, показује најновији шестомесечни извештај  УНДП-а на Косову. Од 210 испитаника српске националности, само 5 одсто је рекло да се на улици Косова осећа безбедно. Извештај бележи и незадовољство грађана радом централних, законодавних и правосудних институција у Приштини и податак да само 2 процената Срба има поверења у рад Скупштине Косова у којој их заступа 10 посланика српске националности. За потребе извештаја анкетирано је 1.306 особа, а као три највећа проблема грађани су навели незапосленост, корупцију и сиромаштво.

ОВДЕ погледајте Вучићеву изјаву о слању црногорских војника на Косово и Метохију.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

шиптарско дивљање на КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА