Најновије

ЈЕРЕМИЋ О КОСОВУ: На столу је веома опасан преседан - размена територија, односно прецртавање граница! (ВИДЕО)

Вук Јеремић, председник Народне странке која је једна од чланица Савеза за Србију, изјавио је у Новом дану да су у заједнички опозициони фронт ступили они који су данас у Србији "права опозиција".

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

"Који не сарађују са режимом ни у којој форми, ни на ком нивоу. Верујем да то није коначни списак оних који ће бити у Савезу", рекао је Јеремић.

Он додаје да је од скоро један од услова за приступање Савезу прихватање програма у 30 тачака.

"Није само 'хајде, ступите у Савез да би били против (Александра) Вучића', већ да ових 30 тачака које смо договорили покушамо да спроведемо у дело. Врата су отворена свима који прихвате програм и који се обавежу да неће сарађивати са режимом", истиче Јеремић.

Програм је широк, додаје Јеремић, и оцењује да представља "заједнички именитељ који се показао да није толико мали".

"Односно да је довољно широк да око њега можемо да се окупимо", закључује Јеремић.

Он тврди да није реч о антиевропској конзервативној коалицији, како су је поједини оценили, и наглашава да Народна странка није против Европе већ за "изградњу друштва у Србији које би било онакво како данас изгледају модерна европска друштва".

Према његовим речима, београдски избори су показали да фрагментирани наступ опозције не може да донесе задовољавајући резултат.

"Верујем да ће на следећим изборима резултат бити далеко бољи од било ког резултата који је до сада постигнут од 2012. године", сматра Јеремић.

Јеремић каже да у Савезу сматрају да је програм од 30 тачака од пресудног значаја како би земља почела да поново функционише "као нормална демократска држава у којој се поштују људска права и у којој постоји владавина права".

"Ово није утапање у једну странку, блиско ћемо сарађивати и координисати наступ. Суштина је да је то заједнички именитељ око ког смо могли да објединимо наше напоре, идеје, људе, ресурсе и да коначно представимо да постоји контратежа која има прилику, шансу и капацитет да уздрма режим и доведе до промена", каже он.

Јеремић каже да је замишљено да прелазна влада буде експертског карактера и орочена на годину дана.

"Да припреми нормалне услове за фер и поштене изборе, слободне изборе за нову скупштину, а Народна странка сматра да би то требало да буде Уставотворна скупштина", каже Јеремић.

Одговарајући на питање да ли је Савез за Србију за чланству у ЕУ, Јеремић је рекао да се залажу да се граде институције и да држава достиже европске стандарде.

"Што се тиче чланства у ЕУ, након последњих наступа председника (Емануела) Макрона то очито није могуће у наредних десет година. Зашто би се сад делили на оне који су за и против чланства у ЕУ кад то није на столу", каже Јеремић.

Он је најавио да ће Савез за Србију бити формиран почетком септембра и да ће Косово бити први велики изазов са којим ће се суочити.

"Да ствар буде гора, на столу је размена територија, односно прецртавање граница. Не постоји држава која је у миру спремна да мења своју границу. То је веома опасан преседан, јер би сутра неко могао да тражи неку другу промену границе - на пример у Санџаку или ко зна већ где", рекао је Јеремић.

Јеремић истиче да председник Вучић често наглашава да саветодавно мишљење Међународног суда правде није било повољно за Србију.

"То је неистина. Саветодавно мишљење је подвукло валидност Резолуције 1244 и улогу Савета безбедности у одлучивању о евентуалној државности Косова. Коначни статус не може бити одлучен нигде до у Савету безбедности", налашава Јеремић.

Прочитајте ОВДЕ какве су то маске пале?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА