Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Додику требају сукоби како би доказао да је заједнички живот у БиХ немогућ!

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас да не постоје аргументи по којима се питање решавања статуса Косова може довести у везу са статусом Републике Српске.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

"Не постоје ни правни, ни историјски, ни морални аргументи по којима се решвање односа Србије и Косова може повезивати са БиХ и њеним ентитетом РС. Статус БиХ и њених ентитета је решен Дејтонским мировним споразумом", рекао је он у интервјуу за портал Фактор.ба.

Теза по којој би губитак Косова Срби требало да компензују спајањем Србије и РС, како каже Изетбеговић, присутна је одавно, а сада је интензивирана јер су интензивиране и активности на коначном решењу односа Србије и Косова.

"И ова прича има две димензије, два домета. Један је краткорочни - уплашити међународну заједницу новом дестабилизацијом БиХ и Балкана и тиме исходити повољније решење за Србију по питању Косова", каже Изетбеговић.

Други је, додаје, дугорочни - "појачавати тезу да Срби након губитка Книнске крајине и Косова нешто морају добити за узврат, и чекати повољне историјске околности да се то реализује - слабљење Европске уније, слабљење НАТО-а, окретање Србије Русији".

На констатацију новинара да лидер РС Милорад Додик често даје увредљиве и сецесионистичке изјаве у присуству највиших званичника Србије и питање каква је то порука, Изетбеговић каже да је она лоша и дестабилизирајућа за односе БиХ и Србије.

"Србијански лидери воде ту двоструку политику, лепе речи за БиХ, али и лепе речи за оне који су против БиХ, подршка процесу помирења Срба и Бошњака, али и подршка онима који вређају Бошњаке, и тако у круг", навео је он.

Изетбеговић је рекао и да Додику требају сукоби како би доказао да је заједнички живот у БиХ немогућ.

"Прави одговор је амортизовање такве политике, избегавање и смиривање криза. Док Додик вређа Бошњаке, ми се апелацијама Уставном суду боримо за права Срба у кантонима у којима доминира ХДЗ. Кад он завади, ми помирујемо, кад он доказује да БиХ не може функционисати, да нам ништа не иде, ми доказујемо да може", рекао је Изетбеговић.

Прочитајте ОВДЕ чиме је то Додик шокирао?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик је у недавном интервјуу на питање да ли може доћи до формирања трећег ентитета у БиХ казао да "мисли да је трећи ентитет неко решење, ако хоће да оно буде дугорочно одрживо". Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић каже да је то "убачена између Хрвата и Бошњака".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА