Најновије

У октобру прве тужбе због болести изазваних бомбардовањем

Професор права Срето Ного, председник Удружења грађана "осиромашени уранијум", покретач иницијативе да се туже земље НАТО и грађани добију одштету, каже да очекује да прве тужбе буду написане у октобру.

Осиромашени уранијум (фото: Публик)

"Наши адвокати ће нацрте тужби са доказима доставити колегама адвокатима у Немачкој, Италији, Француској, Великој Британији и САД. Интензивно разговарамо с правницима из ових земаља. Њихови адвокати ће добијати пуномоћја од наших грађана које ће заступати.

Одлучили смо се да поднесемо тужбе пред националним судовима тих земаља, јер сматрамо да наши грађани имају иста права као и грађани других земаља Европе. Обратићемо се и Европском суду за људска права", истиче Срето Ного.

Каже и да се Удружењу до сада јавило око стотину људи, углавном са југа Србије - из Врања, Ниша, Бујановца, Прешева, Сурдулице...

"Апелујем да нам се јаве грађани Панчева с медицинском документацијом о малигним болестима. Није реч само о осиромашеном уранијуму него о свим оним отворима који су настали агресијом НАТО", нагласио је Ного у интервјуу за Политику.

На питање како ће доказати узрочно-последичну везу између бомбардовања и настанка болести, Ного каже да ће то доказивати лекари, а да ће Удружење организовати правнички део посла.

Ного подсећа да се бивши италијански војни пилот Доминико Леђеро годинама бори да докаже истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље војника у светским мисијама и то још од 1987.

"Он је истакао да је повезаност осиромашног уранијума и канцерогених обољења већ доказана у Италији", додаје Ного и наводи да је вођено више од 80 судских поступака против Министарства одбране Италије и сви ти процеси су добијени.

Оболели италијански војници и чланови породица војника који су преминули добили су велике одштете, наводи он.

На питање како ће обезбедити средства за скупе судске поступке, Ного каже да ће ових дана бити објављен проглас у којем ће замолити све грађане добре воље да помогну донацијама или спонзорством.

"Наши грађани који ће бити подносиоци тужби неће платити ништа", додаје Ного.

Велика би ствар била да и држава помогне, каже Ного, али додаје да жели да држава остане по страни, јер смо изгубили многе спорове у којима је она учествовала, и пред националним судовима и пред Европским судом за људска права.

Од војске очекује помоћ у прикупљању доказа и истиче да ће највећи правни изазов бити да се заснује месна надлежност конкретних судова у Немачкој, Француској, Енглеској, Италији и САД.

"Ако добијем податак да је, на пример, немачки пилот бомбардовао Крагујевац, онда тужим тог пилота и немачког министра одбране, а могу да тужим и само министра,  али с њим и председника владе Герхарда Шредера", објашњава он.

Упитан да ли ће се извући Бил Клинтон и Медлин Олбрајт, одговара: Бил Клинтон тешко. Тужићемо и америчке пилоте и Клинтона".

ОВДЕ погледајте како власт пљачка Србију кроз повећање плата функционерима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

О штетности сиромашеног уранијума

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА