Најновије

ИЗНЕНАДНА ПОСЕТА: Путин за викенд код Ангеле Меркел-Ово су теме на столу

Руски председник Владимир Путин током викенда посетиће Берлин, где ће се састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Меркелова и Путин (фото: Кремлин)

- Канцеларка Ангела Меркел биће домаћин руском председнику Владимиру Путину у суботу 18. августа - саопштио је портпарол немачке владе, Штефен Зајберт.

За РИА Новости је рекао да не може тачно да каже о чему ће се водити реч на састанку тако високог нивоа, али је додао да ће међу темама бити сиријски конфликт, смиривање ситуације у источној Украјини, као и енергетска сарадња.

- Очекује се да ће у фокусу разговора бити билатерални односи а сигурно и питање конфликта у Сирији, као и ситуација у источној Украјини и енергетске теме - рекао је он.

Најважније енергетско питање је пројекат гасовода Северни ток 2 који би гас директно допремао из Русије испод Балтичког мора до Немачке.

Док САД верују да ће пројекат повећати зависност Берлина од Москве, Украјина страхује да ће гасовод омогућити Русији да је избаци из транзитне руте за гас.

Зајберт је рекао да ЕУ разговара са Русијом о томе како да се осигура да Украјина и даље има улогу у уносном послу од транзита енергента, и када се заврши Северни ток 2.

Упитан да ли је Русија сигнализирала спремост да испуни европске захтеве и задржи Украјину као транзитну земљу за руски гас у Европи, Зајберт каже да "разговори још нису завршени".

До сусрета ће доћи у владиној палати Мезеберг, 65 километара северно од Берлина, рекао је портпарол, пренео је Ројтерс.

Двоје лидера су се последњи пут састали у црноморском летовалишу Сочи у Русији, пренео је Ројтерс.

Меркелова и немачки министар иностраних послова састали су се прошлог месеца у Берлину са шефом руске дипломатије и начелником Генералштаба руске војске.

ОВДЕ погледајте како је Русија одговорила на америчку провокацију.

Извор: Блиц/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин о Трећем светском рату

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА