Најновије

Koлико би Албанци заиста могли да добију посланика у Скупштини Србије када реинтегришемо Косово и Метохију?

Милорад Додик, председник Републике Српске је у јавности покренуо питање спремности српског друштва да поново интегрише Албанце са Косова и Метохије у политички и друштвени систем Србије.

Скупштина Србије (Фото: Синхуа)

Пише: Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета

Ово јесте занимљиво и важно питање, а став Народног слободарског покрета је да Србија као држава и српско друштво имају потпуни демократски и сваки други капацитет да Албанци са Косова и Метохије унутар државе Србије добију десетоструко бољи третман неголи што га имају Срби који данас живе на оној територији коју контролишу привремене институције из Приштине.

Такође сматрамо да нимало није спорно да у Народној скупштини седи онолико посланика албанске националности колико на демократским изборима партије које их представљају могу да добију. А бројке говоре да већ годинама уназад на изборима на КиМ излази између 700.000 и 800.000 бирача (где је и преко 100.000 Срба и других неалбанаца), док је та бројка у Србији негде око 3.800.000 (са око 100.000 Срба са КиМ). Дакле простом рачуницом видимо да Албанци са Косова и Метохије не би могли да имају више од 50 мандата у Народној скупштини, а што је око једне петине укупног броја мандата. Са овим бројем мандата они не би могли да буду реметилачки фактор иако многи покушавају да „надувавањем“ броја Албанаца који живе на КиМ уплаше јавност Србије и прикажу како је потпуно немогуће да они буду део Србије јер би то значило да ће нас „прогутати“.

Наравно, ми смо дубоко свесни да у догледно време та врста повратка Албанаца у институције Србије неће бити реална, али уколико се предано буде радило на томе сасвим је могуће да се у наредној деценији ствари врате колико толико у нормалу. На крају, истине ради треба рећи да десетине и десетине хиљада Албанаца са КиМ данас по свету путују са српским пасошем и ни њима ни нама то не представља никакaв проблем, напротив.

Шта је Бакир Изетбеговић поручио Додику погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА