Најновије

ОВО СУ НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧИ ОРУЖЈА НА СВЕТУ: Објављена топ листа компанија, пет од првих шест су из исте државе, у 2017. зарадиле 133 милијарде $!

Индустрија оружја једна је од најуноснијих привредних грана на свету. Према подацима Стокхолмског међународног института за светска истраживања (СИПРИ), само 2016. године је стотину водећих произвођача оружја и војне опреме у свету остварило укупно 375 милијарди долара прихода!

Ф 35 (Фото: Pixabay. com)

И док СИПРИ још није објавио податке прихода твртки из сектора војне индустрије за 2017. годину, то је направио специјализирани портал за војна питања Defense News. Они су саставили листу 100 највећих компанија према приходима које остварују од продаје оружја и војне опреме.

Очекивано, доминирају велике америчке компаније па тако заузимају чак пет од првих шест позиција. На првом месту је, такође очекивано, компанија Lockheed Martin која је најпознатија по производњи борбених авиона, нарочито модела Ф-35 и Ф-16. Прошле године је у одбрамбеном сектору свог пословања зарадила 47,985 милијарди долара, што је раст од 10 одсто у односу на 2016. годину. Уједно, то је и 94 посто укупних прихода компаније.

На другом месту је америчка компанија Rautheon чији су приходи од продаје оружја и обрамбених састава износили 23,574 милијарде долара у 2017. (пет одсто више него годину раније), док се на треће место угурала британска компанија BAE Systems која је зарадила 22,38 милијарди долара од продаје оружја, што је пет одсто мање него претходне године.
 
Након њих редом следе још три америчке компаније - Northrop Grumman (21, 7 милијарди долара), Boeing (20,561 милијарди долара) и General Dynamics (19,587 милијарди долара). Далеко иза њих, на седмом месту, је европски Airbus с 11,186 милијарди долара прихода од одбрамбеног дела пословања, док је на осмом месту прва руска компанија на листи, Almaz Antey с 9,125 милијарди долара прихода. Топ 10 затварају француски Thales и италијански Leonardo.

Треба поменути да се приходи седам компанија из топ 10 претежно односе на војну индустрију, док су изузетак Thales (који од тога остварује 50 одсто прихода), а још више авиогиганти Boing и Airbus чији се највећи дио прихода ипак односи на комерцијалне авионе, док им одбрамбени сектор пословања носи 22, односно 15 одсто укупних прихода.

Прочитајте ОВДЕ када Србији стижу руски неуништиви тенкови?

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА